Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Club van Rome: halveer uitstoot CO2

27 okt 09

Club van Rome

De Club van Rome heeft zijn conferentie in Amsterdam dinsdag afgerond met een dwingende oproep aan regeringen snel fikse maatregelen te nemen tegen de uitstoot van kooldioxide (CO2) om zo een klimaatcatastrofe te voorkomen.

Oproep
Verklaring van Amsterdam is vooral bedoeld als oproep aan alle milieuministers, die in december in Kopenhagen bijeenkomen op de
klimaattop van de Verenigde Naties (VN).
 
Ambitieus
De Club van Rome vindt dat de milieuministers met elkaar moeten afspreken dat de uitstoot van broeikasgassen in de loop van deze eeuw onder de grens moet blijven van 350 deeltjes CO2 op één miljoen deeltjes lucht. Zo kan worden voorkomen dat de aarde te sterk opwarmt.

Dit aantal is ambitieus. Op de klimaattop worden waarschijnlijk veel minder strenge afspraken gemaakt.

Verklaring
Leden van de Club zijn onder meer de oud-president van de voormalige Sovjet-Unie Michael Gorbatsjov, NASA-klimaatprofessor James Hansen en oud-premier Ruud Lubbers. Samen met andere politici, wetenschappers en zakenmensen uit de hele wereld werkten de afgelopen dagen aan de verklaring.

Regeringen moeten bereid zijn te investeren in nieuwe technologieën, is de conclusie. "Overheden hebben de afgelopen tijd triljoenen dollars gepompt in het overeind houden van de financiële markt. Wat nu belangrijk is, is een goede investering om de toekomst van de aarde te redden", aldus de Club van Rome.

(Bron: ANP)

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief