Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dagelijks tien mensen met griep in ziekenhuis

28 okt 09

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft gezegd dat er momenteel per dag gemiddeld tien mensen met Mexicaanse griep opgenomen worden in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care ligt.


Ook maakte hij bekend dat mogelijk ook kinderen worden toegevoegd aan de risicogroepen die worden ingeënt.

Advies
Minister Klink vroeg de Gezondheidsraad op 15 oktober om de eerdere vaccinatie-adviezen tegen het licht te houden. Hij wil weten of deze nog overeenkomen met de nieuwste inzichten over Nieuwe Influenza A. Nu wil hij dus weten of ook kinderen voor vaccinatie in aanmerking moeten komen. Dat advies wordt volgende week verwacht. Volgens Klink is dat "ruim op tijd" om deze groep te vaccineren.

Prikadvies
Tot nu toe adviseert de overheid alleen een aantal groepen om zich te laten vaccineren tegen Nieuwe Influenza A (H1N1):
- Mensen die een oproep krijgen voor de jaarlijkse griepprik. Dit zijn mensen van alle leeftijden met een medisch risico. En alle mensen van 60 jaar en ouder. Deze mensen krijgen dit jaar in totaal niet één maar drie prikken aangeboden: één jaarlijkse griepprik en twee prikken tegen Nieuwe Influenza A.
- Zwangere vrouwen vanaf week 14 van de zwangerschap.
- Gezondheidspersoneel dat direct contact heeft met risicopatiënten. Dit zijn patiënten met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door deze griep.
- Mantelzorgers van risicopatiënten. Dit zijn patiënten met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door deze griep.

Genoeg?
Of er voldoende vaccins zijn, hangt af van hoe groot de leeftijdscategorieën zijn. Er zijn 34 miljoen vaccins besteld, waavan er zeven miljoen doses voorhanden zijn. Klink hoopt dat dat er in de loop van november tien miljoen zijn. De overige komen pas na de jaarwisseling beschikbaar. Dat betekent dat er voldoende vaccins zijn voor de huidige risicogroepen. Als daar peuters en pubers bijkomen, zijn er echter niet genoeg vaccins. Klink zei dat er mogelijk dan een "herprioritering" nodig is. Dat zou betekenen dat er gekozen moet worden welke groepen in te enten. "Voor die ingewikkelde afweging staan we", aldus Klink.

Geen Mexicaanse griep
Gisteren werd bekend dat het 16-jarig Zeeuws meisje dat maandag volgens een regionale krant mogelijk aan de Mexicaanse griep overleed, niet door die ziekte is bezweken. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. "Er was zelfs überhaupt geen sprake van griep'', aldus een woordvoerder van het instituut. Waar het meisjes uit Sint Philipsland wel aan is overleden, kon de zegsman niet vertellen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief