Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Uitgehuwelijkte meisjes onder toezicht kinderbescherming'

29 okt 09

Alle minderjarige meisjes die in Nederland worden uitgehuwelijkt moeten onmiddellijk onder toezicht komen van de kinderbescherming. Dat zegt Maud Groenberg, bestuurder van de Bureaus Jeugdzorg Haaglanden vanavond in NOVA.


Verkracht
Groenberg zegt dit naar aanleiding van de verdwijning van een 17-jarig moslimmeisje, dat door haar vader werd uitgehuwelijkt aan een landgenoot in Den Haag. Ondanks bemoeienis van jeugdzorg en de politie werd ze door haar man verkracht en mishandeld.

Eerwraak
Het meisje, dat leerlinge was van een havo in Den Haag, was al op haar dertiende getrouwd met een 24-jarige man. Het huwelijk werd gesloten door een imam, en was niet geldig voor de Nederlandse wet. Het meisje liep weg bij haar man en kwam eind vorig jaar terecht in een opvanghuis. Na bemiddeling van jeugdzorg ging het meisje weer bij haar ouders wonen. Deze zomer heeft de vader zijn dochter teruggestuurd naar het land van herkomst. Politie en Jeugdzorg sluiten niet uit dat het meisje nu het slachtoffer is van eerwraak. "Achteraf gezien zijn we misschien iets te goedgelovig geweest," zegt Groenberg in NOVA .

Verontwaardiging
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat justitie alles in het werk moet stellen om het meisje terug te halen. Om reden van privacy en opsporing wordt het land van herkomst niet genoemd. In NOVA spreken de Kamerleden Arib (PvdA) en Sterk (CDA) hun verontwaardiging uit over de houding van jeugdzorg en politie.
"Het gaat om Suat, maar ook om heel veel meisjes die in zo'n situatie verkeren. Als die meisjes zien dat je nog niet veilig bent als alle hulpverleners zich over je hebben gebogen, dan ben ik bang dat geen enkel slachtoffer nog naar buiten durft te treden," aldus Khadija Arib in NOVA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief