Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Naam Balkenende steeds vaker genoemd

30 okt 09

De kansen voor Jan Peter Balkenende om de eerste 'president van de Europese Raad' te worden, zijn toegenomen. Tony Blair, lange tijd favoriet, lijkt niet langer in de race.


Gunstig

Tegen Blair wordt aangevoerd dat hij de Amerikaanse inval in Irak heeft gesteund, en dat hij Groot-Brittannië buiten de euro en buiten het Schengen-verdrag heeft gehouden. Steeds meer regeringsleiders willen een kandidaat uit de christendemocratische familie naar voren schuiven, en dat is gunstig voor Balkenende. Al ontkende de premier gisteravond wederom in de race te zijn. Diplomaten wijzen erop dat hoe harder er ontkend wordt hoe"groter de kans dat hij de belangrijkste gegadigde is”.

Verdrag
De andere socialistische regeringsleiders en partijbonzen spraken voor de EU-top in Brussel onverholen hun voorkeur uit voor het 'leveren' van de nieuwe EU-minister van Buitenlandse Zaken.

Het besluit valt wellicht op een extra EU-top op zondag 8 november of woensdag 12 november. Dat is na de uitspraak van het Tsjechische Constitutioneel Hof over de verenigbaarheid van het Verdrag van Lissabon met de Tsjechische grondwet. De Tsjechische president Klaus heeft de ondertekening opgehouden. Volgens een Tsjechische woordvoerder stemden de EU-regeringsleiders gisteravond echter in met een uitzonderingspositie van Tsjechië. Zodra Klaus tekent, kan het verdrag in werking treden. Dat betekent dat de functie van EU-president ontstaat.

Verkiezingen
De oppositie in Den Haag vindt dat er nieuwe verkiezingen moeten komen als de premier vertrekt. Het CDA vindt dat niet nodig. Minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) zou het premierschap kunnen overnemen van Balkenende en verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) Buitenlandse Zaken. Volgens de NOS houdt het CDA hier al serieus rekening mee.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief