Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mohammed B. heeft de wereld niets te melden

2 nov 09

NOVA maakt vanavond plaats voor een live debat onder de titel 'Theo van Gogh, 5 jaar later'. Presentator Twan Huys kijkt met verschillende gasten terug op de moord en de integratiediscussie die volgde op de aanslag door moslimextremist Mohammed B..

(Live vanuit Amsterdam van 22:20 tot 23:00, Ned. 2)

Niet thuis
De advocaten van Mohammed B., Peter Plasman en Ugur Sarikaya, zijn de afgelopen tijd overspoeld door verzoeken van journalisten die iets over het wel en wee van de moordenaar van Theo van Gogh willen weten, vijf jaar na dato. Maar Mohammed B. geeft niet thuis. Als ze iets van hem willen, moeten de persmuskieten B. zelf maar een brief schrijven, luidt de boodschap. De kans dat dergelijke brieven Mohammed bereiken, is bijzonder klein: hij zit nog steeds opgesloten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Het regime daar is allesbehalve gericht op contacten met de buitenwereld.

Kogels
Op de ochtend van 2 november 2004 wacht Mohammed B. Theo van Gogh op in de Linnaeusstraat. Om ongeveer half negen komt de cineast aangefietst, vanaf zijn huis in de Watergraafsmeer. B. gaat naast hem fietsen en vuurt de eerste kogels af. Van Gogh vlucht gewond naar de overkant van de straat, terwijl B. op hem blijft schieten.

Bloedstollend
Daar maakt B. zijn gruwelijke karwei af met een kromzwaard, dat hij diep in de borst van Van Gogh steekt. In zijn buik steekt B. een fileermes, met daaraan zijn 'Open brief aan het Nederlandse volk'. Daarna zet B. wandelend koers richting het Oosterpark, terwijl hij zijn pistool herlaadt. Op de Mauritskade volgt een bloedstollend vuurgevecht met de politie, die B. uiteindelijk met een schot in zijn been zijn verlangde martelaarsdood ontneemt.

Berouw
In juli 2005 veroordeelt de rechtbank Amsterdam overtuigingsdader B. tot een levenslange gevangenisstraf. Tijdens zijn proces toont B. geen enkel berouw; de ongelovige Van Gogh had de islam en de profeet beledigd en heeft zijn verdiende loon gekregen. Justitie had sterke vermoedens dat B. hulp moet hebben gehad tijdens de voorbereidingen van de aanslag, maar onderzoek daarnaar is zonder resultaat gebleven.

Heilige oorlog
Mohammed B. was de motor van de zogeheten Hofstadgroep, een verzameling fundamentalistische geloofsgenoten die zich leek op te maken voor een heilige oorlog tegen de ongelovigen.

Slachten
In mei 2007 verscheen B. voor het laatst in het openbaar, om in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp te getuigen in de zaak tegen leden van de Hofstadgroep. Tweeënhalf jaar EBI-detentie bleek niets van B.'s overtuiging te hebben aangetast. Op de vraag wat een moslim te doen staat als een ongelovige de islam of de profeet beledigt, antwoordde hij: "Kop d'r af. Slachten."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief