Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Van der Laan en Pechtold handlangers Mohammed B.'

2 nov 09

Geert Wilders

Geert Wilders vindt dat minister Van der Laan (PvdA) en D66-leider Pechtold zich gedragen als "politieke handlangers" van Mohammed B., omdat zij de PVV typeren als extreemrechts en een gevaar voor de rechtsstaat. 


Klimaat van haat en geweld
Volgens Wilders dragen de uitlatingen van de twee politici bij "aan een klimaat van haat en geweld tegen mij en de PVV. PvdA en D66 hebben blijkbaar niks geleerd van de moord op Pim Fortuyn."

Gevaar voor de rechtsstaat
Wilders reageert op de uitlatingen van Pechtold (de Volkskrant) en Van der Laan (de Pers) die Wilders en zijn partij achtereenvolgens dus typeren als extreemrechts en een gevaar voor de rechtsstaat.

Angst
Wilders denkt dat de oorzaak van dit "demoniseren en verketteren" ligt in de angst voor het succes van de PVV. Hij stelt: "Als er ooit wat gewelddadigs gebeurt tegen mij of de PVV en haar aanhangers dan weet iedereen vanaf nu dat Van der Laan en Pechtold aan een klimaat hebben bijgedragen waarin dat voor sommigen gekken mede op grond van hun demoniserende opmerkingen gerechtvaardigd leek."

Grof en onzinnig
"Het is grof dat Wilders ons, Pechtold en mij, op een dag als vandaag in verband brengt met de moordenaar van Van Gogh", aldus Van der Laan. "Wilders meet met twee maten. Zelf veroorlooft hij zich alles te zeggen. Anderen probeert hij de mond te snoeren. De vrijheid van meningsuiting is er voor iedereen." Alexander Pechtold vindt de uitlating van Wilders een "onzinnige complottheorie van iemand die in zijn eigen waanbeelden is gaan geloven".

Knettergek
Afgelopen zaterdag reageerde Geert Wilders woedend op de publicatie van drie wetenschappers in de Volkskrant die de PVV zouden typeren als een extreem rechtse partij die de democratie ondermijnt. De PVV van Geert Wilders is een extreem-rechtse partij die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert. Daarmee ondermijnt zij de sociale cohesie en de democratie in het land, aldus het onderzoek in de Volkskrant. Wilders: "Ik ben echt ziedend. Ze zijn knettergek geworden. Wat een idiotie. Wij zijn democraten in hart en nieren".

Onderzoek
Het onderzoek naar radicalisering en polarisatie is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgevoerd. Volgens een woordvoerster van het departement zit het onderzoek in de laatste fase, waarbij de begeleidingscommissie en de onderzoekers zoals gebruikelijk nog discussiëren over de definities. Van onenigheid is volgens haar geen sprake, de conceptversie is nog niet besproken met het ministerie en kan er daardoor ook geen onenigheid zijn over de conclusies. Verder liggen de zaken veel genuanceerder dan ze nu in het nieuws komen, aldus de wetenschapper. Zo wordt Wilders' PVV geen extreemrechtse partij genoemd. Wel wordt wordt gesteld dat Wilders door zijn islam-standpunt steeds verder "in de richting van de extreemrechtse familie" kan worden ingedeeld.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief