Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karzai winnaar Afghaanse verkiezingen

2 nov 09

Hamid Karzai

De zittende president van Afghanistan, Hamid Karzai, is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen en mag dus nog vijf jaar verder regeren.


Vanwege het besluit van oppositiekandidaat Abdullah Abdullah om zich terug te trekken uit de race, heeft de kiescommissie van Afghanistan (IEC) besloten de tweede ronde van de stembusgang te schrappen.

Geen maatregelen
Abdullah had gisteren gezegd niet mee te willen doen aan de tweede ronde. Hij vond dat de overheid niet de juiste maatregelen had genomen, nadat bekend was geworden dat tijdens de eerste ronde in augustus massaal was gefraudeerd. Volgens Abdullah Abdullah waren eerlijke en transparante verkiezingen niet mogelijk. Hij had een aantal voorwaarden gesteld voor zijn deelname aan de tweede en beslissende stembusgang. Zijn belangrijkste eis was het vertrek van de voorzitter van de kiescommissie, een voormalige adviseur van Karzai. Hieraan werd niet voldaan.

Zijspoor
Abdullah was vijf jaar lang minister van Buitenlandse Zaken onder Karzai. In 2006 werd hij op een zijspoor gezet. Hij werd een felle tegenstander van de president. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kreeg hij ongeveer 30 procent van de stemmen. Een klachtencommissie echter constateerde na onderzoek dat er was geknoeid met meer dan een miljoen stembiljetten. Deze stemmen werden geschrapt, waardoor Karzai onder de 50 procent zakte die hij nodig had om zich direct te verzekeren van een tweede ambtstermijn. Karzai legde zich uiteindelijk pas neer bij een tweede verkiezingsronde na zware druk van de internationale gemeenschap.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief