Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AOW-debat verplaatst

5 nov 09

De Tweede Kamer verplaatst het debat over verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar, zodat premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos erbij kunnen zijn.


Boycot
De bedoeling is om het debat volgende week te houden met Balkenende, Bos en minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. De oppositie dreigde vandaagt het AOW-debat te boycotten toen bleek dat premier Balkenende (CDA) en vicepremier Bos (PvdA) niet aanwezig zoudenzijn.

Geschoffeerd
GroenLinks had met steun van de Kamer om een debat met premier Jan Peter Balkenende, minister Wouter Bos (Financiën), minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gevraagd. Maar Balkenende en Bos lieten tot verrassing van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet weten niet te komen. De Kamer voelt zich geschoffeerd.

Woedend
Oppositiepartijen GroenLinks, SP, VVD en PVV zijn woedend en vroegen uitstel van het debat. VVD-fractieleider Mark Rutte spreekt van 'minachting van het parlement'. GroenLinksfractievoorzitter Femke Halsema had vorige week nadrukkelijk aangedrongen op de aanwezigheid van de premier en vicepremier bij het debat 'over de grootste hervorming'. Omdat Balkenende vorige week in Japan was, werd het debat uitgesteld naar vandaag. 'Nota bene een avond voor het debat, onbegrijpelijk', aldus Halsema. Volgens D66-fractieleider Alexander Pechtold zou het AOW-besluit weleens 'de belangrijkste beslissing van dit kabinet kunnen zijn'. SP-fractievoorzitter Agnes Kant spreekt van 'duikgedrag' en noemt het 'laf en arrogant' dat Balkenende en Bos niet verschijnen.

Voorkeur
De Kamer kan bewindslieden verzoeken bij een debat aanwezig te zijn, maar het kabinet beslist uiteindelijk wie het afvaardigt. Bos had al lange tijd een conferentie met 'veel internationale gasten' in zijn agenda staan. Balkenende zou de voorkeur geven aan het CDA-bewindspersonenoverleg, een wekelijkse bijeenkomst op donderdagavond.

Uitwerking
Maar Balkenendes woordvoerder ontkent dat. 'Zowel de premier als de minister van Financiën heeft uitgebreid met de Eerste en de Tweede Kamer gesproken over de beweegredenen voor het verhogen van de AOW-leeftijd. Nu gaat het over de uitwerking. Dat is het terrein van de vakminister en zijn staatssecretaris.' Volgens CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma had het debat vanavond gewoon met Donner kunnen worden gevoerd. 'We hebben in maart al met de premier gedebatteerd over de AOW.'

De oppositie is zeer negatief over het kabinetsplan. SP en PVV zijn tegen een hogere AOW-leeftijd. Terwijl de VVD het plan te laat en te ingewikkeld vindt, omdat eerste ingrepen vanaf 2020 zijn ingepland en personeel met zware beroepen worden ontzien. GroenLinks vreest juist dat mensen die vroeg begonnen zijn met werken, te weinig worden gespaard.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief