Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tribunaal wijst Karadzic advocaat toe

5 nov 09

De rechters van het Joegoslavië-Tribunaal hebben vandaag besloten dat de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic een advocaat krijgt toegewezen.


Vertraging
Dat is volgens de rechters de beste manier waarop de zaak verder behandeld kan worden, nu Karadzic herhaaldelijk heeft geweigerd naar de rechtszaal te komen. Karadzic, die zichzelf verdedigde, boycot zijn proces omdat hij meer voorbereidingstijd wilde. De rechters zijn niet op zijn verzoek voor meer voorbereidingstijd ingegaan. 'De belangen van de rechtsgang worden het best gediend door het aanstellen van een advocaat', schrijven de rechters in hun vandaag vrijgegeven beslissing. Het besluit leidt tot een flinke vertraging. De zaak zal op maandag 1 maart 2010 worden voortgezet.

Problemen
"Van geen enkele advocaat, niet eens de meest ervaren en efficiënte, kan verwacht worden de verdachte bij te staan zonder voldoende voorbereidingstijd", zo staat in het besluit. De griffie van het tribunaal moet van de rechter een advocaat zoeken die de zaak van Karadzic op zich gaat nemen. In het verleden heeft het toewijzen van een advocaat al eens problemen opgeleverd. Verdachten weigerden samen te werken met een raadsman als zij liever zichzelf verdedigen. Karadzic heeft ook meerdere malen aangegeven geen heil te zien in een toegewezen advocaat.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief