Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Militairen Uruzgan willen eerherstel

7 nov 09

Missie Afghanistan heikel punt voor coalitie...

Twee sergeanten die in Uruzgan gelegerd waren, willen eerherstel nadat hun hele verkenningspeloton in september 2008 op non-actief is gesteld. Zij wilden een verkenningsopdracht niet uitvoeren, omdat die te gevaarlijk zou zijn. Eén van de twee is teruggestuurd naar Nederland.

Wat er precies heeft plaatsgevonden bleef lang onduidelijk. Defensie sprak over een geval van muiterij, omdat het verkennerspeleton geweigerd zou hebben een minder ervaren eenheid te beschermen bij taken die ze liever zelf hadden willen uitvoeren.

Voorbereidingstijd
Zaterdag 7 november vertelden de sergeanten in de Volkskrant een ander verhaal. Zij zeggen dat hun peleton juist graag de opdracht wilde uitvoeren, maar niet genoeg voorbereidingstijd kreeg om dat op een veilige manier te doen. Daarop ontstond een ruzie tussen de militairen en de verantwoordelijke officieren. Die deden aangifte bij de Koninklijke Marechaussee.

De teruggestuurde militair zegt in het interview dat hij eerherstel wil voor zichzelf en het hele peleton. Zijn collega sluit zich daarbij aan: "Hij wordt ten onrechte aan de schandpaal genageld. Als ik geen onderscheiding had gekregen, was het mij ook gebeurd. Wij zijn dertigers, jongens van 21 laten zich eerder door hogere commandanten overrompelen om onverantwoord risico's te nemen."

Bevel
In het overleg tussen de sergeanten en hun meerderen over de betreffende opdracht zou de kapitein schreeuwend gezegd hebben: "Mijn grootmoeder is Duits. Ik ben een Pruisisch leider en bij mij geldt: Befehl ist Befehl. Wie van jullie daarbij sneuvelt interesseert me geen reet."

De volgende dag tijdens nieuw overleg is het peloton weggelopen. Daarna is het peloton voorgedragen voor repatriëring en ontslag bij terugkomst. Eén van de twee militairen zegt tot slot in de krant: "De kapitein had ons bij goed leiderschap een gevoel van trots kunnen geven. Eerst dacht ik: wat een gedreven kerel. Maar het is een 'weirdo', hij zag ons als kanonnenvlees."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief