Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Economie groeit weer

13 nov 09

De Nederlandse economie groeit weer. In het derde kwartaal is de economie 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Met dank aan het buitenland.


Recessie
De economie groeide vorig kwartaal voor het eerst weer, na een jaar van krimp. Dat betekent dat Nederland uit de recessie is. Vergeleken met een jaar eerder is de economie 3,7 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Handel
De exportcijfers zijn de trekker van het herstel. De teruggang van de industriële productie was veel minder groot dan in het eerste halfjaar. De handel en het transport profiteerden hier ook van waardoor ook in die bedrijfstakken de daling minder groot was. De huishoudens besteden nog weinig en de investeringen vielen verder terug. Als enige namen de overheidsbestedingen wel toe.

Werkloosheid
In het derde kwartaal van 2009 waren er 143 duizend banen minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, een daling van 1,8 procent. Die daling is veel groter dan in het tweede kwartaal. De lagere productieniveaus werken met enige vertraging nu ook stevig door in de werkgelegenheid. Er zijn vooral veel uitzendbanen verloren gegaan.

Duitsland
Ook het herstel van de Duitse economie lijkt door te zetten en dat komt vooral door een aantrekkende export. Dat meldt het Duitse Bureau voor de Statistiek. In het derde kwartaal bedroeg de groei 0,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, toen het land met een groei van 0,4 procent uit de recessie kwam.

Italië
En de Italiaanse economie is in het derde kwartaal ook uit de recessie gekomen. Over het derde kwartaal werd een groei gerealiseerd van 0,6 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, meldde het Italiaanse statistische bureau Istat vrijdag.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief