Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Karla Peijs

20 apr 06

Is: Minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende II.


Privé:
Drs. Karla M.H. Peijs wordt in 1944 in Tilburg geboren. Ze gaat naar het gymnasium in Nijmegen en studeert economische en organisatie-sociologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Karla Peijs is gehuwd, heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen.

Loopbaan: Begin jaren tachtig wordt ze lid van de Provinciale Staten van Utrecht voor het CDA en geeft ze les aan de Hogeschool Utrecht (sector economie). In 1989 verruilt Peijs de Utrechtse politiek voor de Europese: ze wordt verkozen in het Europees Parlement voor de Christen-democratische EVP-fractie. Sindsdien pendelt ze heen en weer tussen Brussel en Straatsburg. Ze houdt zich vooral bezig met vervoer, midden- en kleinbedrijf, monetaire zaken, industriebeleid en vrouwenzaken. Ze vervult inmiddels haar derde termijn.

Peijs geldt als een van Nederlands machtigste zakenvrouwen van Nederland. Naast haar baan als europarlementariër houdt ze er verschillende commissariaten op na; bij Aegon, Vendex KBB, DaimlerChrysler Nederland, Solvay Nederland en Schouten & Nelissen. En ze beschouwt de belangenbehartiging van het MKB op Europees niveau als een belangrijk deel van haar werk als EP-lid. Ze maakte zich ooit hard voor het afschaffen van de verschillen tussen de kosten voor het pinnen in het binnenland en het buitenland. De banken, gesteund door toenmalig minister Zalm van Financiën, wilden toen meer tijd.

Verder is Peijs betrokken bij de Nederlandse Alzheimer-patiënten, ze is voorzitter van de Stichting Alzheimer Nederland. Ze heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de ziekte op de Europese agenda te krijgen.

Opmerkelijk: Karla Peijs werd gevraagd als staatssecretaris van Economische Zaken, maar wees die post af 'om persoonlijke redenen'. In de wandelgangen van het Europees Parlement wordt gefluisterd dat Peijs haar commissariaten alleen wil opgeven voor het ministerschap.

Peijs had ooit een assistent in dienst op kosten van MKB Nederland, die ze na een EP-rapport over het lobbywezen ontsloeg.

Na haar 'sollicitatiegesprek' met Jan Peter Balkenende zei ze: "Ik hoop dat er over vier jaar heel veel files staan, want dan gaat het goed met de economie in Nederland."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief