Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Miljarden extra nodig voor vergrijzing

17 nov 09

Nederlanders worden sneller ouder dan verwacht. Daarom zijn er de komende jaren miljarden euro’s extra nodig zijn om de vergrijzing te kunnen opvangen. Voor minister van Financiën Wouter Bos betekent dat een miljardengat op zijn begroting.


Omslaan
Om de stijgende uitgaven voor ouderdomsuitkeringen en ziektekosten blijvend te kunnen betalen in plaats van door te schuiven naar komende generaties, moet het huidige forse tekort op de begroting omslaan in een evenzo groot overschot, zo blijkt uit berekeningen van het Financieele Dagblad op basis van een model van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens het FD is een begrotingsoverschot van 5,7 procent nodig.

Bezuinigingen
Nederland kent op dit moment echter een tekort van ongeveer 6 procent. Het verschil is bijna 70 miljard euro. Het kabinet heeft twintig ambtelijke commissies aangesteld die naar bezuinigingen moeten kijken van ‘maar’ 35 miljard euro.

Pensioen
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de levensverwachting nog sneller toeneemt dan waarmee CPB en kabinet rekening hebben gehouden. Ook voor de pensioenfondsen betekent dit een 'tegenvaller', die geschat wordt op euro 18 mrd. De bezuiniging op de AOW, door de leeftijd naar 67 jaar te verhogen, blijkt volgens het dagblad een druppel op de gloeiende plaat.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief