Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitsland kiest openlijk voor Van Rompuy

18 nov 09

Gaat de Belgische premier Herman Van Rompuy het winnen van Balkenende?

De voorkeur van Duitsland voor de eerste EU-president gaat naar de Belgische premier Herman van Rompuy, aldus de Duitse ambassadeur in Brussel.


"De Duitse regering is voor premier Van Rompuy en aan Berlijn zal het niet liggen als het toch nog zou mislukken", aldus de ambassadeur in de Belgische krant De Morgen.

Achting
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en Van Rompuy hebben volgens de ambassadeur "veel achting voor elkaar en ze behoren natuurlijk tot dezelfde christendemocratische politieke familie in Europa. Wij zijn ervoor dat kleinere landen een belangrijke rol spelen binnen de Europese Unie en zo'n voorzitterschap is natuurlijk een belangrijke rol".

EU-top
Morgen wordt tijdens een EU-top in Brussel de nieuwe EU-president gekozen. Van Rompuy heeft veruit de beste papieren. De kans lijkt klein dat premier Jan Peter Balkenende, aan wie lange tijd ook veel kansen werden toegedicht, de functie nog kan binnenhalen.

Weerstand
De meeste weerstand ondervindt Van Rompuy van het Verenigd Koninkrijk. Britse kranten voeren al enkele dagen campagne tegen de Belgische premier, die 'een eurofiel' zou zijn, en de Britse premier Gordon Brown houdt vast aan de kandidatuur van zijn voorganger Tony Blair. Maar volgens bronnen in Brussel is de regering in Londen er alleen op uit een zo zwaar mogelijke post in de Europese Commissie binnen te slepen. Mogelijk zet zij in op de baan van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid, een functie waarover de EU-leiders morgen ook beslissen. De Hoge Vertegenwoordiger wordt tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief