Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Boekestijn (VVD) stapt op als Kamerlid

18 nov 09

Arend Jan Boekestijn

Arend Jan Boekestijn is opgestapt als Tweede Kamerlid voor de VVD. Dat maakte hij bekend in een verklaring nadat hij eerder woensdag uit de school had geklapt over een vertrouwelijke bijeenkomst bij koningin Beatrix.


Excuses
Boekestijn zegt in een verklaring dat hij zijn actie "ten zeerste" betreurt. Hij zal daarvoor excuses aanbieden aan de koningin. Bovendien meent hij dat hij nu niet meer als Kamerlid kan functioneren. VVD-leider Mark Rutte betreurt wat er is gebeurd en respecteert de beslissing van Boekestijn.

Vrijwillig
Boekestijn zegt vrijwillig opgestapt te zijn als VVD-Tweede Kamerlid. Hij is niet onder druk gezet door zijn fractievoorzitter Mark Rutte.

Blunder 1
Boekestijn blunderde al eerder: november vorig jaar. Zich niet bewust van een lopende camera beklaagt hij zich over VVD-leider Mark Rutte. "Hij heeft geen ideeën. Dat is schokkend hoor." Na excuses neemt Rutte hem weer in genade aan.

Blunder 2
In een discussie, maart dit jaar, over de vraag welke dictator gezien het aantal dodelijke slachtoffers op zijn naam erger was: Stalin, Mao of Hitler, schrijft Boekestijn dat hij wel eens "een spleetoog" over het hoofd ziet. "Het zijn er zo veel." Ook hier volgen nederige excuses.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief