Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD wint in Venlo

19 nov 09

Venlo kiest gemeenteraad

De VVD heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo glorieus gewonnen. Volgens de voorlopige uitslag hebben de liberalen 28,7 procent van de stemmen en komen ze uit op 12 van 39 zetels.


PvdA
De PvdA die in Venlo bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen nog de meeste stemmen haalde, verliest bijna de helft van het toenmalige aandeel en komt uit op ongeveer 11 procent (5 zetels). Het CDA blijft qua percentage vrijwel gelijk en komt uit op 19,3 procent. De Nederlandse Moslim Partij kan een raadszetel met een half procent van de stemmen vergeten.

Lokaal
Nieuw in de Venlose gemeenteraad zijn D66 en SP met ieder 2 zetels. GroenLinks verloor en haalde er 3. Vier lokale partijen haalden samen 7 zetels.

Opkomst
De opkomst in Venlo viel met 46,3 procent lager uit dan tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Grandioos
De VVD noemt de overwinning in Venlo grandioos. "aar is keihard voor geknokt", zegt de woordvoerder van partijleider Mark Rutte.

PVV
De PVV van Geert Wilders scoorde bij de Europese verkiezingen nog goed in Venlo, maar deed nu niet mee. De VVD erkent dat dit zetels heeft opgeleverd, maar schrijft de grote winst daar toch niet aan toe. Volgens de liberalen bevestigt de uitslag de stijgende lijn die de partij sinds Prinsjesdag heeft ingezet.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief