Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ministers: geen deuk voor Balkenende

20 nov 09

Balkenende blijft in Nederland

De ministersploeg is blij dat premier Jan Peter Balkenende in Nederland blijft om het kabinet te leiden. De bewindslieden vinden niet dat de minister-president beschadigd is of zich moet verantwoorden nu hij de post van 'president van Europa' is misgelopen.


Gegund
Dat zeiden diverse ministers vrijdagochtend voorafgaand aan het wekelijkse kabinetsberaad. Ze hadden Balkenende de nieuwe post van harte gegund, maar zijn aan de andere kant blij dat hij premier van Nederland blijft. "Het zou goed zijn geweest voor Nederland als de Nederlander Balkenende de eerste president van Europa zou zijn geworden", zei Defensieminister Eimert van Middelkoop.
 
"Maar het is zeker zo goed dat de minister-president zijn werk gaat afmaken met ons." "Ik had het hem zeker gegund, maar ben blij dat we samen de klus kunnen afmaken", zei ook vicepremier Wouter Bos.

Inzet
Met uitzondering van de SP vinden de oppositiepartijen in de Tweede Kamer dat premier Balkenende wel een deuk heeft opgelopen. Zij vinden dat de premier moet bewijzen dat hij zich nog volledig voor Nederland kan inzetten. De VVD is bezorgd over zijn positie om dat de premier 'lonkte naar een andere baan'. Ook D66 vindt dat Balkenende aan gezag heeft ingeboet en GroenLinks vindt dat hij een geloofwaardigheidsprobleem heeft op te lossen. Geert Wilders (PVV) noemt hem aangeschoten wild. De SP, PvdA en CDA staan achter de verkiezing van Van Rompuy en zien geen problemen voor de premier.

Hype
Volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft niet premier Jan Peter Balkenende, maar de media wat uit te leggen "U heeft foute berichtgeving gegeven”, zei  hij vrijdagochtend voorafgaande aan de ministerraad tegen journalisten. Volgens de CDA-bewindsman heeft de pers een"geweldige hype“ gecreëerd door steeds te suggereren dat Balkenende veel kans maakt om de eerste president van Europa te worden, terwijl de premier zelf altijd heeft gezegd geen kandidaat te zijn en niet te zijn gevraagd voor de functie.

Kritisch
De benoeming van Herman Van Rompuy tot Europees president is in eigen land enthousiast onthaald. Maar in de rest van Europa wordt kritisch over de aanstelling geschreven: 'Een grijze muis, een stuk meubilair, een minimale invulling van de job', zo luiden de reacties. Van Rompuy start in zijn nieuwe functie vanaf 1 januari.

Obama
In een verklaring heeft de Amerikaanse president Obama Van Rompuy en Ashton gefeliciteerd."De Verenigde Staten hebben geen belangrijkere partner dan Europa bij het bevorderen van veiligheid en voorspoed in de wereld. Deze twee nieuwe functies zullen de EU versterken en van de Unie een nog belangrijkere partner voor de VS maken."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief