Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prins en prinses verkopen villa Mozambique

20 nov 09

Prinselijk paar verkoopt de villa in Mozambique

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan hun vakantiehuis in Mozambique na voltooiing verkopen. Dat heeft Willem-Alexander vrijdag per brief laten weten aan premier Jan Peter Balkenende.


Het prinselijk paar wil niet langer dat het vastgoedproject geassocieerd wordt met negatieve publiciteit.

Misslag
De prins hoopte met de deelname in het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking, zo schrijft hij. "Inmiddels bestaat het risico dat door de voortgaande publiciteit over onze deelname in het project deze ontwikkelingen ten goede buiten beeld raken, elke misslag wordt uitvergroot en het project wordt benadeeld. Tegelijkertijd kost de voorgaande discussie een hoeveelheid tijd en energie die juist in deze periode van crises aan andere zaken moet worden besteed."

Willem-Alexander zei eerder in Mexico dat hij er slapeloze nachten van heeft als aan zijn integriteit wordt getwijfeld.

"Niet sterk"
De Tweede Kamer reageert met begrip op de beslissing om de villa in Mozambique te verkopen. D66-leider Alexander Pechtold betreurt het wel dat de prins zegt dat hij zijn besluit onder druk van de publiciteit heeft genomen. "Dat vind ik niet sterk'', zegt Pechtold. "Ik hoop dat hij zelf ook tot het inzicht is gekomen dat dit project geen begaanbaar pad is.''

Spoeddebat
Hij ziet ook een slechte communicatie tussen de prins en premier Jan Peter Balkenende. Die had donderdag in een brief aan de Tweede Kamer het hele project nog verdedigd en krijgt een dag erna een brief van de prins dat die er uit stapt. "Ik wil dit in een spoeddebat zeker nabeschouwen. De vraag is dan ook of de premier zijn ministeriële verantwoordelijkheid aan het begin van het project wel goed heeft genomen'', aldus Pechtold.

Scheiding
Balkenende wist al dat de Prins van Oranje zijn huis in Mozambique wil verkopen, toen hij donderdag het Afrikaanse bouwproject nog verdedigde in zijn brief aan de Tweede Kamer. Dat zei de premier vandaag na afloop van de ministerraad. Balkenende wilde echter een duidelijke scheiding maken tussen zijn eigen taak om de reeds langer bestaande Kamervragen te beantwoorden en de persoonlijke beslissing van Willem-Alexander om van het huis af te zien.

Vraagtekens
Volgens de SP is premier Jan Peter Balkenende er niet in geslaagd de vraagtekens rond het project weg te nemen en is het wijs dat de prins van de vakantiewoning afziet. De VVD  hoopt dat de discussie over de villa nu beëindigd is. Omdat het een privékwestie betreft.

Lees hier de brief van het prinselijk paar en hier de brief van premier Balkenende

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief