Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duizenden op de been tegen AOW-plannen

21 nov 09

FNV: woensdag AOW-dag

Duizenden mensen zijn zaterdag in Rotterdam, Assen, Deventer en Eindhoven de straat op gegaan om samen met de vakbeweging te demonstreren tegen de AOW-plannen van het kabinet.

Op de Coolsingel in Rotterdam waren volgens de organisatie 15.000 mensen op de been. Waarnemers spreken over zo’n vijfduizend mensen.

Wouter Bos

In een toespraak trok FNV-voorzitter Agnes Jongerius fel van leer tegen PvdA-leider Wouter Bos. Volgens Jongerius heeft Bos als minister van Financiën “zijn rode jas uitgetrokken”. In 2004 stond Bos aan de kant van de vakbeweging toen zij op het Museumplein in Amsterdam demonstreerde tegen de plannen rond het vroegpensioen, aldus Jongerius. Verder zei ze dat  het kabinet “als een dief in de nacht” een overval op de AOW en pensioenen heeft gepleegd.

Asociaal
Het kabinet wil de AOW-leeftijd geleidelijk verhogen van 65 naar 67 jaar in 2020. Ze kwam met dit plan nadat overleg tussen de vakbonden en werkgeversorganisaties binnen de Sociaal Economische Raad (SER) op niets was uitgelopen. Het FNV noemt de kabinetsplannen “asociaal” en een “kille bezuiniging” . Ze vreest onder andere dat werknemers er door de plannen financieel op achteruit gaan en dat mensen met zwaar werk de dupe worden van de plannen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief