Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

GGD start vaccinatiecampagne

23 nov 09

De meeste GGD-regio's in Nederland zijn begonnen met de grote vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep. Om alle 1,2 miljoen mensen die daarvoor in aanmerking komen te vaccineren, wordt ook morgen nog geprikt. De opkomst was 60 tot 80 procent.


830.000
Het gaat in totaal om 830.000 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar en bijna 200.000 huisgenoten van baby's van nul tot en met vijf maanden. De andere risicogroepen, zoals mensen met long- en hartaandoeningen, ouderen en zwangere vrouwen, krijgen een oproep via de huisarts en worden daar gevaccineerd.

Doelgroep
Het is niet de bedoeling dat kinderen die buiten de doelgroep vallen maar meekomen met andere gezinsleden die wel een vaccinatie krijgen, ook worden geprikt tegen de Mexicaanse griep, benadrukt Martin de Vries, coördinator Mexicaanse griep bij GGD Nederland. "In principe houden wij ons aan de afspraak zoals de Gezondheidsraad en de minister hebben bepaald", aldus De Vries. Hij reageert hiermee op berichten dat bij de vaccinaties ook kinderen worden ingeënt die niet in de doelgroep vallen.

Uitzonderlijk geval
"In uitzonderlijke gevallen kan het natuurlijk gebeuren dat kinderen die buiten de doelgroep vallen, ook worden gevaccineerd, maar op zich is de boodschap: niet buiten de doelgroep prikken." Mochten om wat voor redenen dan ook toch kinderen worden ingeënt die buiten de doelgroep vallen, leidt dat niet tot problemen. "Er zijn voldoende vaccins aanwezig."

Druk
Ouders lijken massaal gehoor te geven aan de oproep hun kinderen te laten vaccineren. "Het is inmiddels aardig druk aan het worden op de verschillende locaties in het land", aldus een woordvoerster van GGD Nederland.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief