Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet draagt Kroes voor als eurocommissaris

24 nov 09

Neelie Kroes wil graag Europees Commissaris blijven

Het kabinet draagt opnieuw VVD-politica Neelie Kroes voor als Nederlandse eurocommissaris. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat vanmiddag aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie laten weten.


Barroso
Over de precieze portefeuille worden geen mededelingen gedaan. Dat doet Barroso binnenkort zelf. Barroso zou eurocommissaris Neelie Kroes mogelijk zelfs zijn nieuwe commissie vice-voorzitter maken. Ze zou ook een zware economische portefeuille krijgen. Het aanbod geldt alleen als het kabinet Kroes voordraagt voor een nieuwe termijn, melden goed ingelichte bronnen eerder aan de NOS. Dat heeft het kabinet nu dus gedaan.

Aanzien
Kroes is nu verantwoordelijk voor Mededinging, de zwaarste portefeuille binnen de Commissie. Ze staat in Brussel in hoog aanzien. Ditmaal krijgt ze zo goed als zeker de portefeuille ICT. Kroes zal dan actief zijn op terreinen als informatie- en communicatietechnologie, e-commerce en telecom. Dat is de portefeuille die nu nog wordt beheerd door de Luxemburgse Viviane Reding, met wie Kroes dit jaar een conflict had over het besluit van de Europese Commissie de kabelmarkt in Nederland te veranderen.

Invloed
Als plaatsvervangend voorzitter van de commissie praat Kroes ook mee met alle andere beleidsdossiers. Daarmee zou Neelie Kroes een invloedrijke positie in Europa bekleden. Neelie Kroes wilde graag Europees commissaris blijven, "op een belangrijke economische post", zo zei ze eerder.

President
Vorige week werd al bekend dat Belgische premier Van Rompuy de eerste president van Europa wordt. Ook werd de Britse eurocommissaris Catherine Ashton als nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandse beleid aangewezen. Nu deze hoogste posities bekend zijn, kan voorzitter Barroso van de Europese Commissie aan de slag met het samenstellen van zijn nieuwe ploeg.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief