Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jongste verdachten Urk thuis

24 nov 09

De 14-jarige Dirk Post uit Urk werd vermoord

De twee jongste verdachten van de moord op de veertienjarige Dirk Post uit Urk, zijn thuis. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gezegd.


Volgens het OM mogen de twee thuis hun inverzekeringstelling, die maandag met drie dagen werd verlengd, doorbrengen.

Thuis
De twee jongste verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris die de inverzekeringstelling verlengde. De jongens zitten nu mede in verband met hun leeftijd, thuis. Ze moeten ze zich wel beschikbaar houden voor justitie. Een derde verdachte, een 15-jarige jongen zit nog wel vast. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Skateboard
De politie is op zoek naar de persoon die zaterdagmiddag bij het politiebureau op Urk een skateboard heeft neergelegd. Dat zou het moordwapen kunnen zijn waarmee Dirk Post is vermoord. De vinder kreeg via de intercom van het bureau te horen dat er niemand aanwezig was. De politie verzuimde bovendien zijn naam op te schrijven.

Nellie
De 14-jarige Nellie, het meisje voor wie Dirk Post zou zijn vermoord, zegt in een gesprek met het AD dat ze niet wist dat Dirk en één van de verdachten ruzie om haar zouden hebben gemaakt. Nellie merkte wel dat beide jongens haar leuk vonden. "Ze belden na een tijdje wel allebei elke dag.'' En het meisje geeft toe dat ze "ook wel een beetje verliefd was op Dirk". Maar het was niet meer dan dat. "Er is nooit iets van gekomen", zegt Nellie.

Ruzie
Nellie kende Dirk al een jaar of vier. "We fietsten vaak samen naar school en we deden videospelletjes bij hem thuis. Hij was gewoon een goede vriend.'' Jaap kende ze pas een paar maanden van school. Volgens haar trokken ze af en toe gedrieën met elkaar op. Nellie bezweert niets met de dood van Dirk of liefdesrivaliteit tussen de jongens te maken te hebben. Burgemeester Jaap Kroon van Urk roept mensen inmiddels op niet verder te speculeren over de dood van de jongen.

Stille tocht
Enkele honderden mensen zijn vanochtend bijeengekomen in de Hervormde Kerk De Ark in Urk voor de afscheidsdienst voor Dirk Post. Dirk wordt aansluitend in beslotenheid begraven. Om 19.00 uur is er op initiatief van vrienden een stille tocht door het dorp.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief