Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Leterme benoemd tot premier

25 nov 09

Yves Leterme benoemd tot premier

De Belgische koning Albert II heeft Yves Leterme benoemd tot premier. Hij volgt Herman Van Rompuy op, die EU-president wordt.


Eed
De nieuwe regering legt vanmiddag de eed af, en later in de middag leest Leterme in het parlement de regeringsverklaring voor.

Fortis-affaire
De christendemocraat Leterme was vorig jaar ook premier, maar moest aftreden na beschuldigingen in de Fortis-affaire: december vorig jaar verscheen een rapport van het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in België, waarin stond dat de regering-Leterme heeft geprobeerd een rechterlijke uitspraak over de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas te beïnvloeden. Volgens het rapport zijn daarvoor geen bewijzen, maar wel sterke aanwijzingen. Vooral een hoge medewerker van Leterme en minister Vandeurzen krijgen kritiek in het rapport.

Minister
Maar nadat een parlementaire onderzoekscommissie hem had vrijgepleit, werd hij minister van Buitenlandse Zaken.

Schoonmoeder
Leterme krijgt assistentie van oud-premier Jean-Luc Dehaene. Die gaat hem, 'als een schoonmoeder' zoals de Belgische kranten spottend schrijven, terzijde staan bij het zoeken naar een oplossing voor het al jaren slepend politiek conflict rond het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

Wissel
Het is de vierde regeringswissel in België in twee jaar tijd. Leterme boekte in 2007 een enorme verkiezingsoverwinning, maar slaagde er in eerste instantie niet in een regering te vormen. Pas nadat er een overgangskabinetje-Verhofstadt III actief was geweest, trad in het voorjaar van 2008 Leterme I aan. Dat kabinet werd eind vorig jaar opgevolgd door Van Rompuy I.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief