Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

IJsland: Icesave-akkoord is niet bindend

26 nov 09

Het akkoord dat IJsland met Nederland en Groot-Brittannië heeft gesloten over de tegoeden van de IJslandse bank Icesave, is niet bindend, aldus de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir in een een brief aan haar Britse ambtgenoot Gordon Brown.


Terugbetaling
Nederland en het Verenigd Koninkrijk hadden in oktober met IJsland afgesproken dat het land de tegoeden die klanten bij Icesave hadden uitstaan, zou terugbetalen. Voor Nederland gaat het om een bedrag van ongeveer 1,3 miljard euro. In de brief aan Brown, die is gedateerd op 17 november, zegt Sigurdardottir echter dat "er geen ondubbelzinnige juridische verplichting is om dat te doen".

Verklaring
De brief is niet naar Jan Peter Balkenende gestuurd, meldt een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Financiën. Volgens haar is er geen sprake van dat IJsland onder de afspraken probeert uit te komen. Ze verwijst naar een verklaring van IJsland, Groot-Brittannië en Nederland van 19 oktober waarin IJsland de bindende garanties om de Britse en Nederlandse spaarders te compenseren herbevestigt. "Wij houden onverkort vast aan de deal en hebben geen signalen dat de IJslanders er anders over denken", aldus de woordvoerster.

Tegen
Het parlement van IJsland moet de overeenkomst nog goedkeuren. De oppositie is, net als veel IJslanders, tegen het akkoord. Ze vinden dat het land opdraait voor fouten van de toezichthouders in Nederland en Groot-Brittannië.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief