Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoge Raad: World Online misleidde beleggers

27 nov 09

Nina Brink

Internetbedrijf World Online heeft beleggers misleid bij de beursgang in 2000. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.


Onrechtmatig handelen
Hoge Raad vernietigde het vonnis dat eerder door het gerechtshof werd gedaan. "De punten waarop het hof onrechtmatig handelen had aangenomen blijven in stand. Daar komen nog twee punten bij waarop de Vereniging van Effecten Bezitters van de Hoge Raad gelijk krijgt", aldus de Hoge Raad. "De Hoge Raad heeft vastgesteld dat World Online en de banken die de beursgang hebben begeleid onrechtmatig hebben gehandeld", aldus persraadsheer Willem van Schendel. "World Online heeft een te rooskleurig beeld geschetst naar beleggers en de banken hebben dat beeld bevestigd."

Teleurstelling
World Online ging 17 maart 2000, als eerste Nederlandse Internetaanbieder, naar de beurs. De verwachtingen waren hooggespannen, maar de beursgang liep uit op een teleurstelling.

Rechter
Gedupeerde beleggers die het aandeel Wordonline na de beursintroductie zagen kelderen, daagden Nina Brink juli 2001 voor de rechter. Volgens de gedupeerden zou Brink valse informatie verstrekt hebben en misbruik hebben gemaakt van voorkennis. Bovendien zou zij niet duidelijk genoeg hebben aangegeven dat ze haar aandelenpakket al voor de beursgang had verkocht. Het openbaar ministerie onderzocht de zaak en concludeert dat er voor die beschuldigingen geen bewijs te vinden is. Nina Brink hoefde niet naar de strafrechter. De Vereniging van EffectenBezitters kon zich vervolgens niet vinden in de uitspraak van het hof en stapte naar de Hoge Raad.

De Hoge Raad vindt het misleidend dat Brink de prijs waarvoor ze haar aandelen voor de beursgang had verkocht, niet meldde. "Ze heeft verkocht voor 6,04 dollar per aandeel, terwijl de openingskoers meer dan 50 euro was" licht Van Schendel toe. Die openingskoers was volgens de Hoge Raad het tweede punt. ABN Amro heeft een te hoge misleidende openingskoers bewerkstelligd, aldus de rechter.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief