Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Proces tegen Demjanjuk begonnen

30 nov 09

John Demjanjuk

In München is het proces tegen John Demjanjuk begonnen. De aanklagers verdenken hem ervan bewaker te zijn geweest in het vernietigingskamp Sobibor. De nazi's vermoordden daar in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 250.000 joden.


Transport
Vanuit Nederland werden 34.313 joden op transport gezet naar Sobibor, dichtbij de huidige grens met Rusland. Zij vonden vrijwel allemaal de dood in de gaskamer.

Trawniki
Tot het personeel van het vernietigingskamp behoorden ongeveer dertig SS'ers. Zij werden bijgestaan door negentig tot 120 'trawniki', helpers uit vooral Oost-Europa. Demjanjuk, nu 89 jaar oud, zou één van hen zijn geweest.

Vertraging
Het begin van het proces vandaag loopt door de grote toeloop van journalisten en andere belangstellenden vertraging op. Het proces had om 10.00 uur moeten beginnen, maar begon een uur later.

Nederlandse getuigen
Het Duitse recht maakt het mogelijk dat nabestaanden van slachtoffers mogen deelnemen aan het proces. 22 Nederlanders die hun familie verloren in Sobibor maken gebruik van deze mogelijkheid.

Proces
Het proces zal naar verwachting zeker tot en met mei volgend jaar duren. Circa tweehonderd verslaggevers zijn vanuit de hele wereld afgereisd naar München om de zaak te verslaan. De zittingen duren maximaal drie uur per dag, in verband met de zwakke gezondheid van de verdachte. Per week hoeft Demjanjuk niet meer dan drie dagen naar de rechtbank te komen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief