Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama wil extra troepen Afghanistan

1 dec 09

'30.000 nieuwe troepen naar Afghanistan'

De Amerikaanse president Barack Obama gaat wellicht dertigduizend nieuwe troepen sturen naar Afghanistan. Dat maakt hij vanavond, op prime time, bekend. Naar de aankondiging wordt al weken uitgekeken.


Bastion van de Taliban
Negenduizend Amerikaanse soldaten staan klaar om binnenkort naar Afghanistan te vertrekken. Volgens The Washington Post zullen ze in de zuidelijke provincie Helmand worden ingezet om de Taliban te bestrijden. Hun generaal waarschuwde dat er hen hevige gevechten staan te wachten, want de opiumprovincie Helmand is het bastion van de Taliban.

Beleid
De negenduizend soldaten vormen de voorhoede van de extra troepen die de Amerikaanse president Barack Obama naar Afghanistan zal sturen. Vanavond zal Obama in een toespraak op de militaire academie van West Point zijn nieuwe strategie voor Afghanistan voorstellen. Volgens de Amerikaanse kranten heeft hij 30 tot 35 duizend bijkomende militairen voorzien. Die zullen in verschillende fasen vertrekken. De gefaseerde opbouw geeft hem de mogelijkheid om zijn beleid aan te passen aan de veranderende omstandigheden in Afghanistan. Bovendien is er nu te weinig infrastructuur voor de bijkomende Amerikaanse soldaten.

Navo
Obama rekent ook op 5 tot 10 duizend extra soldaten van de andere lidstaten van de Navo. De Britse premier Gordon Brown heeft gisteren beloofd dat hij begin december vijfhonderd extra militairen zal sturen, op voorwaarde dat de andere Navo-lidstaten (zonder de VS) met 4.500 extra soldaten over de brug komen. De negenduizend Britten die nu in Afghanistan zijn, zitten in Helmand, de buur-provincie van Uruzgan, waar het Nederlandse leger de zaak in de gaten houdt. Evenals in Uruzgan is de veiligheidssituatie in Helmand het afgelopen jaar behoorlijk verslechterd. De beslissing over extra troepen van de Navo, valt donderdag of vrijdag, wanneer de Navo-lidstaten in Brussel vergaderen.

Extra troepen
Het totaal aantal extra soldaten dat in Afghanistan zal worden ingezet, komt met de troepen van de Navo-lidstaten in de buurt van de 40 duizend soldaten. Een aantal dat ook door de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, generaal Stanley McCrystal, is gevraagd.

Kosten
Obama zal ook een exit-strategie aankondigen. De Afghaanse oorlog is in de VS zo onpopulair dat de bevolking en de politici willen horen wanneer de Amerikaanse troepen naar huis komen. In zijn eigen partij wordt gemord dat de militaire operatie zoveel kost, terwijl de hervormingen in de gezondheidszorg worden afgeremd omwille van de hoge kosten.

Taliban en Al Qaeda
De houding van de Afghaanse regering is cruciaal voor de exit-strategie. De Afghanen moeten zelf voor hun veiligheid kunnen instaan en het bestuur moet vertrouwen wekken. GB en de VS eisen van de Afghaanse regering een duidelijke verbintenis dat ze de corruptie bestrijdt, bekwame gouverneurs en ministers aanstelt en voldoende rekruten vindt voor het Afghaanse leger en politie. Tegelijkertijd vergroten ze hun druk op Pakistan, omdat ze vrezen dat de strategie in Afghanistan zal mislukken als de Taliban en Al Qaeda vanuit Pakistan blijven aanvallen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief