Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bondgenoten positief over plan Obama

2 dec 09

Veel bondgenoten van de Verenigde Staten hebben positief gereageerd op het besluit van Barack Obama om 30.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen.


'Moedig en vastberaden'
De Britse premier Brown riep op zich achter Obama's plan te verenigen. De Franse president Nicolas Sarkozy is ook positief. Hij noemde de speech "moedig en vastberaden". De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, stelt dat Obama een "verstandig besluit" heeft genomen door de hulp aan de Afghanen te versnellen en te verbreden. En de Spaanse regering overweegt tweehonderd extra militairen naar Afghanistan te sturen als de Amerikanen daar om vragen. Italië en Polen volgen vermoedelijk

'Juiste beslissing'
Ook NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen verwelkomde het besluit van Obama om binnen zes maanden 30.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan te sturen. "Ik denk dat dit de juiste beslissing is voor Afghanistan en voor de NAVO", aldus Rasmussen.

Vijfduizend
De bondgenoten van de Verenigde Staten binnen de NAVO zullen waarschijnlijk zeker vijfduizend extra militairen beschikbaar stellen voor de internationale troepenmacht in Afghanistan, vergeleken met de aantallen manschappen die voor 2010 waren gepland, aldus Rasmussen.

Andere bondgenoten blijven terughoudend. De oorlog is in veel landen niet populair.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief