Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Julio P. vraagt collega's om 'waarheid'

3 dec 09

Julio P.

Ex-piloot Julio P. heeft zijn collega's van Transavia in een brief gevraagd de moed te hebben om de waarheid te vertellen. Julio P. wordt verdacht van het uitvoeren van dodenvluchten ten tijde van de dictatuur in Argentinië.


Maar hij ontkent alles. Ook in die brief.

De collega's op wie hij doelt, hebben belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Die komen er op neer dat P. aan hen heeft toegegeven dat hij aan de gewraakte vluchten had meegedaan. En die verklaringen kloppen niet, stelt hij.  De NOS beschikt over de brief van P. en staat op hun website.

Uitlevering
Julio P. zit momenteel vast in Spanje. Waarschijnlijk beslist een rechtbank in dat land begin volgend jaar of hij aan Argentinië wordt uitgeleverd.

Verkeerd begrepen
Volgens P. stamt de informatie die zijn Nederlandse collega's aan justitie hebben gegeven, uit een informeel gesprek na een diner in Bali. "Sommige collega's kunnen mijn uitleg verkeerd hebben begrepen van wat er tijdens de militaire dictatuur is gebeurd, dat zij dachten dat ik dat aan het goedpraten was", schrijft hij. P. vermoedt dat hun beoordelingsvermogen werd beïnvloed "door alcohol en de emoties die hoog opliepen toen er over het schenden van de rechten van de mens werd gesproken".

'Valse bekentenis'
Toen P. de verklaringen van het Transaviapersoneel tegen hem las, concludeerde hij dat zijn woorden opzettelijk zijn veranderd in een "valse bekentenis": "Ik werd schandelijk genoeg geplaatst aan de besturing van een transportvliegtuig dat aan de dodenvluchten zou hebben meegedaan. Ik heb nog nooit zo'n toestel gevlogen." P. concludeert dat minstens één van de Transaviamedewerkers dit opzettelijk heeft gedaan, uit wrok tegen hem. "Misschien alleen met de intentie om me binnen Transavia in diskrediet te brengen en niet met de bedoeling dat de valse beschuldigingen tot deze verdenking zouden leiden."

'Vluchten des Doods'
Spanje arresteerde Julio P. op dinsdag 22 september op het vliegveld van Valencia op verzoek van Argentinië. De piloot stond toen op het punt zijn laatste vlucht voor zijn pensioen te maken. Julio P. bezit zowel een Nederlands als een Argentijns paspoort. Hij zou tijdens het militaire regime tussen 1976 en 1983 in dat land de 'Vluchten des Doods' hebben uitgevoerd. Bij die vluchten werden tegenstanders van de dictatuur boven zee levend uit een vliegtuig gegooid. Zijn advocaat, Gerard Spong, benadrukt dat P. alle beschuldigingen ontkent.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief