Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Had Berlusconi een pact met de maffia?

4 dec 09

Silvio Berlusconi ontkent elke betrokkenheid met de maffia

De spijtoptant Gaspare Spatuzza, die de Italiaanse premier Silvio Berlusconi beschuldigt van banden met de maffia, legde vandaag voor het eerst in een openbare zitting een verklaring af voor de rechter. Heel Italië hield de adem in.


Bomaanslagen
Honderden journalisten uit de hele wereld hadden zich geaccrediteerd bij het Paleis van Justitie in Turijn, zo meldt de krant la Repubblica. Het gerechtshof van Palermo heeft de zaak om veiligheidsredenen verplaatst naar de hoofdstad van Piemonte. Spatuzza werd in een zwaar beveiligde, ondergrondse rechtszaal gehoord. De spijtoptant verklaarde vandaag, net als eerder tijdens besloten verhoren, dat Berlusconi begin jaren negentig als mediamagnaat banden had met de Siciliaanse georganiseerde misdaad, de Cosa Nostra. Hij zei dat een maffiabaas hem eerder vertelde dat er een verband was tussen Berlusconi en een reeks bomaanslagen die destijds door de georganiseerde misdaad werd gepleegd.

Hoger beroep
Formeel gaat het in het proces om het hoger beroep van Marcello Dell'Utri, een naaste medewerker van Berlusconi die al in eerste aanleg tot negen jaar is veroordeeld wegens samenwerking met de maffia. In de pers is al uitgelekt dat Spatuzza ook Berlusconi zwaar belast. Daarom is de aandacht van de media zeer groot. Spatuzza was begin jaren negentig de rechterhand van Giuseppe en Filippo Graviano, twee kopstukken van Cosa Nostra, de maffia op Sicilië.

Schone Handen
De Graviano's zouden in 1993/94 op zoek zijn gegaan naar nieuwe bondgenoten van de maffia in de politiek, nadat de christendemocratische Democrazia Cristiana uiteen was gespat als gevolg van het corruptieschandaal Mani Pulite (Schone Handen). Spatuzza zou volgens uitgelekte berichten over verhoren hebben gezegd dat de Graviano's Dell'Utri en Berlusconi uitkozen als nieuwe contactpersonen in de politiek.

Als Spatuzza zijn beweringen vandaag herhaalt, bestaat er een gerede kans dat het Openbaar Ministerie in Palermo een onderzoek start naar de relatie van Silvio Berlusconi met de maffia. Berlusconi's gezag zal er verder door worden aangetast.

Dwarsbomen
Naast het hoger beroep van Dell'Utri in Turijn wordt vrijdag ook een rechtszaak tegen Berlusconi zelf hervat. Hij moet in Milaan terechtstaan op verdenking van omkoping van de Britse advocaat David Mills. Die heeft in twee rechtszaken een valse verklaring afgelegd om Berlusconi te beschermen tegen een veroordeling wegens boekhoudfraude en belastingontduiking. Mills is daarvoor al in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel wegens het dwarsbomen van de rechtsgang.

Premier Berlusconi heeft laten weten dat hij geen tijd had om naar zijn proces in het Noord-Italiaanse Milaan te komen. Hij moest in Zuid-Italië een nieuwe snelweg openen.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief