Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vragen in Kamer over grondaankoop prins

5 dec 09

Het prinselijk paar heeft grond gekocht in een villapark in Argentinië

Premier Jan Peter Balkenende moet laten weten of hij verantwoordelijkheid neemt voor het project in Argentinië van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.


Opheldering
SP en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat Balkenende in een brief opheldering geeft over een nieuwe discussie die lijkt te ontstaan over een aankoop van grond door het paar. ''We zijn daar nog niet over geïnformeerd. De aankoop is een privékwestie, maar het moet wel te beveiligen zijn en het kan natuurlijk niet frauduleus zijn'', aldus Ronald van Raak (SP).

Koopmankoning
Van Raak liet weten dat hij ''wel een beetje klaar is'' met ''deze koopmankoning''. Ook GroenLinks'er Ineke van Gent heeft de indruk dat het van het ene naar het andere wespennest gaat. De Kamerleden reageren vandaag op een verhaal in de Volkskrant. Die meldt dat er justitieel onderzoek zou lopen naar de zakenman bij wie het prinselijk paar grond heeft gekocht in Argentinië.

Mozambique
Eerder ontstond zoveel ophef over plannen van het paar om in Mozambique een vakantievilla te laten bouwen, dat ze besloten die villa te verkopen zodra die gereed is. ''Dit is meer dan een beetje dom na het gedoe over het project in Mozambique. Als je een keer nat bent gegaan, denk je de volgende keer toch beter na'',vindt Van Gent die dinsdag gaat vragen om een brief met opheldering over de grondaankoop in Argentinië. ''Ik weet dat het eigenlijk een privékwestie is. Maar het lijkt nu toch of ze het ene omstreden project inruilen voor het volgende.''

Helderheid
D66 had een uitgesproken mening over het project in Mozambique maar laat weten te wachten met een reactie tot er meer helderheid is over de aankoop in Argentinië. De PvdA wacht af of en hoe Balkenende reageert. De ChristenUnie voelt zich niet geroepen te reageren op een ''privékwestie''.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief