Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vlekkenkaart Q-koorts uitgelekt

8 dec 09

"Dode geiten en tonnen vol dode lammetjes"

De vlekkenkaart met besmette Q-koorts gebieden is toch uitgelekt. Maandag werd de aangekondigde publicatie op het allerlaatste moment tegengehouden door het ministerie van VWS en LNV.


Besmet
In NOVA bleek maandag dat er in het Overijsselse Hof van Twente een nieuw bedrijf besmet is verklaard. Nu de vlekkenkaart bekend is, heeft ook de gemeente Echt-Susteren (Limburg) tegenover NOVA verklaard dat het enige geitenbedrijf dat de gemeente rijk is, besmet is. Vorige week werd dit nog ontkend door de gemeente.

Dode lammetjes in een ton

Dode geiten
Omwonenden van het geitenbedrijf in Echt-Susteren krijgen nu bevestigd waar ze al bang voor waren. Hans Schmitz: "In het voorjaar lagen regelmatig dode geiten en tonnen vol dode lammetjes buiten bij het bedrijf. We voelden toen al dat er iets niet goed zat. Maar bij de burgemeester vonden we geen gehoor, ook niet toen we foto's lieten zien. "Volgens diverse omwonenden dumpt het bedrijf al anderhalf jaar zijn mest illegaal in een nabijgelegen natuurgebied. Schmitz: "Wij voelen ons slachtoffer van het overheidsbeleid."

Geitenmest zou gedumpt worden

Geen vergunning
Het bedrijf ligt vlakbij de grens met België. Op dit moment heeft de geitenhouderij geen vergunning. De Raad van State bepaalde namelijk twee weken geleden dat er ten onrechte een vergunning was verleend door de Limburgse gemeente.

Klik hier voor de vlekkenkaart

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief