Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Arthur Docters van Leeuwen

13 mei 06

Is: Voorzitter van de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) sinds 15 september 1999 en voorzitter van de CESR - de Europese club van beurswaakhonden.

In NOVA maakt hij op 13 mei 2006 bekend Kamerlid te willen worden voor de VVD.

Persoonlijk: Arthur Docters van Leeuwen wordt op 8 mei 1945 geboren in Den Haag. Hij is getrouwd en heeft drie dochters.

Opleiding: Docters van Leeuwen studeert Nederlands Recht aan de Universiteit van Utrecht. Zijn specialisatie is staats- en administratief recht.

Loopbaan: Tot 1980 bekleedt Docters van Leeuwen functies als medewerker van de Inspectie der Rijksfinanciën, van het directoraat-generaal van de Rijksbegroting en van het ministerie van Financiën. Daarna wordt hij plaatsvervangend directeur-generaal voor Openbare Orde en Veiligheid. Vervolgens is hij van 1988 tot 1995 hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) tot hij uiteindelijk voorzitter van het College van Procureurs-generaal wordt - super-pg dus.

In 1998 wordt Docters van Leeuwen ontslagen uit die functie door minister Sorgdrager van Justitie. Het ontslag komt voort uit een affaire rond procureur-generaal Steenhuis, van het ressort Leeuwarden, vanwege verdachte banden met automatiseringsbedrijven.

Steenhuis, binnen het openbaar ministerie verantwoordelijk voor automatisering, blijkt ambtelijk betrokken bij grote informatiseringsopdrachten aan onder meer het bureau Bakkenist. De pg probeert met dreiging van een kort geding een onderzoek over de ontstane justitiecrisis een dag langer uit de publiciteit te houden. Het College van Procureurs-generaal, onder leiding van Docters van Leeuwen, kiest partij voor Steenhuis. Tot woede van Sorgdrager, die de super-pg zonder gouden handdruk eervol ontslaat.

Een jaar later wordt Docters van Leeuwen voorzitter van de Stichting Toezicht Effectenverkeer, dat later wordt omgedoopt in de Autoriteit Financiële Markten.

Opmerkelijk: Als STE-voorzitter schokt Docters van Leeuwen de financiële wereld als hij aangifte doet tegen oud-Philips-topman Cor Boonstra, een van de meest gerenommeerde ondernemers van Nederland, wegens aandelenhandel met voorkennis.

Beurswaakhond: De boekhoudfraudes bij Amerikaanse multinationals als Enron en Worldcom hebben wereldwijd de financiële wereld geschokt. Het resultaat is een golf van wantrouwen onder beleggers waardoor de aandelenkoersen onderuit zijn gegaan. Docters van Leeuwen moet als voorzitter van de AFM zorgen dat beleggers zoals de pensioenfondsen eerlijk kunnen handelen op de beurs, zonder dat sommige beleggers worden voorgetrokken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief