Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Berlusconi na aanval in ziekenhuis

14 dec 09

Silvio Berlusconi gewond

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is gewond geraakt door een aanval van een - vermoedelijk - verwarde man en is daarna in het ziekenhuis opgenomen. Hij moet daar ter observatie één of twee dagen blijven.


Gewond
Volgens zijn woordvoerder werd door de aanval het neusbeen van de premier gekneusd, sprongen vullingen uit twee tanden en liep hij een wond aan een lip op.

Omstreden
Berlusconi geldt uiterst omstreden wegens onder meer aantijgingen van corruptie en banden met de maffia en seksschandalen. Hij was in Milaan voor een politieke bijeenkomst en had een toespraak gehouden voor duizenden aanhangers waarin hij fel had uitgehaald naar een groep demonstranten die onder meer "ontslag" en "clown" naar hem hadden geroepen toen plotseling een man tevoorschijn kwam en de premier belaagde.

Behandeling
Nadat hij op het Domplein was aangevallen, werd de premier snel in een auto gezet en naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Voordat hij werd weggereden, stapte Berlusconi uit en liet hij zijn verwondingen aan de omstanders zien.

Problemen
De verdachte is opgepakt; de 42-jarige inwoner van Milaan zou al tien jaar in behandeling zijn wegens psychologische problemen.

Veroordeling
Politici van alle partijen in Italië hebben de aanslag veroordeeld. De leider van de rechtse Lega Nord, Umberto Bossi, sprak van een terroristische daad. Oppositieleider Pier Luigi Bersani van de linkse Democratische Partij noemt de aanslag "een niet te beschrijven actie die krachtig moet worden veroordeeld".

Solidariteit
President Giorgio Napolitano heeft de premier zijn solidariteit betuigd. Hij onderstreepte dat politieke en maatschappelijke tegenstellingen niet met geweld moeten worden uitgevochten en riep iedereen op tot zelfbeheersing bij het uitvechten van meningsverschillen. Kamervoorzitter Gianfranco Fini sprak van een "slechte dag voor Italië", en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft Berlusconi "een snelle genezing" toegewenst.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief