Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Guantanamo-gevangenen naar Illinois

15 dec 09

Gevangenen wellicht naar Illinois

De Amerikaanse regering wil gedetineerden van Guantanamo overbrengen naar een leegstaande gevangenis in de staat Illinois. De plannen worden vandaag op het Witte Huis besproken.


Nauwelijks gebruikt
In het dorp Thomson, tweehonderd kilometer ten westen van Chicago, beschikt Illinois over een zwaarbewaakte gevangenis die 120 miljoen dollar heeft gekost, maar niet of nauwelijks wordt gebruikt.

Belofte
Wordt de zwaarbeveiligde gevangenis aangewezen voor het opsluiten van Guantanamoverdachten, dan geeft dat de lokale economie een grote impuls; er zijn naar schatting drieduizend banen mee gemoeid. Bovendien zou het president Barack Obama in staat stellen zijn belofte na te komen om Guantanamo te sluiten.

Gevaarlijk
Obama beloofde aan het begin van zijn presidentschap om de gevangenis op Guantanamo in januari 2010 te sluiten. Van de tweehonderd gevangenen die nu nog vastzitten in Guantanamo zal een aantal berecht worden, maar in veel gevallen acht de regering de kans op succesvolle vervolging te klein om aan een proces te beginnen. Tegelijkertijd zijn de gedetineerden volgens de Amerikanen te gevaarlijk geacht om te worden vrijgelaten. In Thomson is overigens niet iedereen blij met de komst van Guantanamo-gevangenen.

Pogingen hen in het buitenland onder te brengen - onder meer in Europa - zijn grotendeels mislukt.

Bekijk ook de reportage van correspondent Willem Lust over een gevangenis die de gevangenen ook graag wilde hebben.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief