Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rijksrecherche vindt DSB-lek niet

16 dec 09

DSB failliet

De Rijksrecherche heeft niet kunnen vaststellen wie er in oktober informatie heeft gelekt naar media over de wankele positie van DSB Bank en mogelijk op handen zijnde maatregelen, aldus minister Wouter Bos (Financiën).


Redding
In een weekeinde medio oktober spraken De Nederlandsche Bank (DNB), Bos en een bankenconsortium over een mogelijke redding van DSB. Toen dat niet lukte, werd de rechtbank zondagavond om een noodregeling gevraagd.  Maar vanaf die zondagmiddag waren journalisten op de hoogte en op maandagochtend waren er publicaties in de media.

Gepakt
DSB-eigenaar Dirk Scheringa voelde zich “gepakt” door minister van Financiën Wouter Bos en DNB-president Nout Wellink. Hij wijt de bankrun van die zondagnacht aan lekken door deze twee instellingen, waardoor de situatie voor DSB onhoudbaar was geworden. Bos zei vandaag dat de Rijksrecherche heeft vastgesteld dat het bewuste weekeinde meer dan vijfhonderd personen op de hoogte waren van de situatie of konden vermoeden wat er aan de hand was, onder wie tien mensen van het departement.

Aanknopingspunten
Bos heeft het rapport van de Rijksrecherche zelf nog niet gelezen. Wel zei hij te vermoeden dat er voor de officier van justitie geen aanknopingspunten zijn voor strafrechtelijke vervolging van personen.

Brief
Bos zal de Kamer snel per brief over de conclusies van het rapport informeren. In het parlement bestaat onder meer bij het CDA behoefte om nog deze week over de kwestie te spreken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief