Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aboutaleb en korpschef Meijboom onder vuur

17 dec 09

Foto: Howard Ommel

Burgemeester Aboutaleb en korpschef Meijboom liggen vandaag in Rotterdam onder vuur. De gemeenteraad van Rotterdam bespreekt vandaag het COT-rapport over de strandrellen in Hoek van Holland.


Negeerde
In het rapport krijgen het stadbestuur, de politie en justitie er hard van langs. De conclusie in het COT-rapport over de strandrellen van 22 augustus in Hoek van Holland was zeer kritisch voor zowel verantwoordelijk korpschef Aad Meijboom als voor burgemeester en korpsbeheerder Ahmed Aboutaleb.

De onderzoekers Uri Rosenthal en Erwin Muller concluderen in het rapport onder meer dat de politie vroege signalen over de komst van grote groepen relschoppers naar Hoek van Holland compleet negeerde. De ’driehoek’ van burgemeester, korpschef en hoofdofficier werd veel te laat geïnformeerd over de hevige rellen. Toen dat eenmaal was gebeurd, duurde het vervolgens tot de volgende ochtend voordat het gezelschap bijeenkwam.

Gericht schieten
De politie verzuimde bij de rellen de Mobiele Eenheid in te zetten, een van de voornaamste punten van kritiek van het rapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT. Bezoekers, onder invloed van drank en drugs, belaagden agenten die uiteindelijk gericht schoten. Daarbij kwam een bezoeker om het leven. In de afgelopen maanden pakte de politie 49 relschoppers op. De eerste verschijnt vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Ontslagen
In de aanloop naar het raadsdebat van vandaag was het vooral korpschef Meijboom die zich, na alle negatieve kritieken over hem, behoorlijk roerde. Hij stuurde alle dienders van zijn korps een brief en zei dat hij opstapt als in januari mocht blijken dat korpsbeheerder Aboutaleb politiemensen voor hun falen rond de rellen ontslaat. "Als zij vertrekken, ben ik ook weg”, zei hij.

Vertrekken
Leefbaar Rotterdam vindt dat de hele politietop mag opstappen. Maar voorman Marco Pastors beperkte zich vandaag tijdens het debat over de strandrellen tot korpschef Aad Meijboom. Volgens de voornaamste oppositiepartij in de gemeenteraad kan Rotterdam niet verder met Meijbooom. Pastors verweet de politiebaas de falende commandostructuur. Ook zou de chef niet hebben geleerd van de rellen tijdens het Bevrijdingsfeest op 5 mei. 

Pastors uitte ook scherpe kritiek op burgemeester Ahmed Aboutaleb, die hij tijdens een eerder debat over de rellen al een gele kaart had gegeven. De rode kaart hield hij vooralsnog op zak.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief