Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ontwerptekst klimaatverdrag bekend'

18 dec 09

Obama is gearriveerd in Kopenhagen

De eerste punten van een ontwerptekst voor een mogelijk klimaatverdrag zijn naar buiten gekomen via anonieme onderhandelaars in Kopenhagen. Dat meldt de NOS. De temperatuur op aarde mag niet meer dan twee graden Celsius stijgen.


Gevolgen
Ontwikkelingslanden krijgen vanaf 2020 jaarlijks honderd miljard dollar om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. De tekst noemt vooralsnog geen emissiereducties voor de rijke landen. De ontwerptekst, die later vanochtend officieel naar buiten worden gebracht, is opgesteld nadat vannacht circa 26 wereldleiders een minitop hadden gehouden. Onder hen waren de Amerikaanse minister Clinton, de Franse president Sarkozy, de Duitse bondskanselier Merkel en een lid van de Chinese delegatie.

Obama
Volgens de Deense premier Rasmussen was het een "constructief" overleg. Na het overleg zijn onderhandelaars aan de slag gegaan om een verklaring op te stellen waarin de grootste twistpunten zouden worden behandeld. Later vanochtend komen de wereldleiders opnieuw bij elkaar. Dan sluit ook de Amerikaanse president Obama zich bij hen aan. Die vertrok vannacht naar de top nadat gisteren even onduidelijk was of hij daadwerkelijk zou komen.

Overleg
Volgens het Witte Huis gaat Obama kort de conferentie toespreken. Om 11.00 uur heeft hij een bilateraal overleg met de Chinese premier Wen Jibao die al in Kopenhagen is. Obama spreekt ook met de Braziliaanse president Lula da Silva en de Russische president Medvedev. Naar verwachting vliegt Obama aan het eind van de middag al weer terug naar de VS.

De VS en China zouden de afgelopen week al vaak in het geheim met elkaar overlegd hebben, zo gingen de geruchten in de wandelgangen. Inmiddels zouden er concessies zijn gedaan van beide kanten. China zou hebben ingestemd met een transparant controlemechanisme voor de uitstoot van broeikasgassen (een eis in een wetsvoorstel in de Amerikaanse Senaat), de VS heeft mogelijk in ruil daarvoor toegezegd dat het zal helpen om de 100 miljard dollar bij elkaar te brengen voor een klimaatfonds voor ontwikkelingslanden.

Onvoldoende
Vannacht lekte er overigens ook een rapport uit van het VN-klimaatsecretariaat waarin stond dat de huidige op tafel liggende beloftes bij lange na niet genoeg zijn om de temperatuurstijging binnen de twee graden Celsius te houden. Volgens de analyse moet de uitstoot van broeikasgassen beneden de 44 gigaton blijven in 2020. Maar als alle maximale toezeggingen worden gerealiseerd zal de uitstoot op 45,9 gigaton uitkomen. Bij de minimale beloftes schiet de uitstoot 4,2 gigaton boven de 44 uit.

Verminderen
Het rapport stelt dat de rijke landen hun uitstoot daarom met zeker dertig procent moeten verminderen. Anders zal de uitstoot van broeikasgassen "op een onduurzaam pad blijven, dat kan leiden tot concentraties boven de 550 ppm (parts per million) en een bijbehorende temperatuurstijging van ongeveer 3 graden Celsius".

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief