Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

FNV legt zich neer bij AOW-leeftijd

18 dec 09

De FNV legt zich neer bij de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De grootste vakbond van Nederland, die fel actie voerde tegen de verhoging, gaat wel proberen een aantal punten in het kabinetsvoorstel veranderd te krijgen.


Dat zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Democratie
Volgens Jongerius is een verhoging van de AOW-leeftijd niet meer tegen te houden. "We leven in een democratie. Als een meerderheid van het parlement kiest voor een verhoging van de AOW-leeftijd, heb je je daarbij neer te leggen. Maar we gaan niet akkoord met de wijze waarop het kabinet de maatregel wil doorvoeren."

Strafkorting
Zo is de FNV het niet eens met de geplande strafkorting van acht procent op de AOW-uitkering voor mensen die straks toch eerder willen stoppen met werken. Hierdoor kunnen mensen met lagere inkomens straks niet eerder stoppen, zegt Jongerius. Zij vindt dat als er al zo'n strafkorting moet komen, deze inkomensafhankelijk moet worden en voor de laagste inkomens op nul moet uitkomen.

Stijgen
Daarnaast is de FNV-voorzitter tegen het plan de pensioenleeftijd in de toekomst mee te laten stijgen met de AOW-leeftijd. "De pensioenen zijn een zaak van werkgevers en werknemers. Niet van het kabinet."

Ongelooflijk zwak
PVV-leider Geert Wilders noemt het ‘ongelooflijk zwak’ dat de vakcentrale FNV zich niet langer verzet tegen verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Volgens Wilders is het ‘een belediging’ voor de vakbondsleden, ofwel de achterban van de FNV.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief