Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koningin Beatrix

20 mrt 04

Is: De koningin van Nederland.

Achtergrond: Beatrix wordt op 31 januari 1938 geboren als eerste kind van prinses Juliana (koningin van 1948 tot 1980) en prins Bernhard. De prinses komt ter wereld in paleis Soestdijk in Baarn, waar het koninklijk gezin woont tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940.

Tijdens de oorlog wijkt het gezin uit naar Engeland. Later reist koningin Juliana met haar kinderen door naar Ottawa in Canada. Pas vijf jaar later, op 2 augustus 1945, zet het gezin weer voet op Nederlandse bodem. Beatrix heeft drie zusjes, Irene, Margriet en Christina.

Huwelijk:
In 1966 trouwt kroonprinses Beatrix met de Duitse diplomaat Claus von Amsberg. Het huwelijk wordt in den lande fel bekritiseerd vanwege de afkomst van Claus. Zonder zich iets van de kritiek aan te trekken trouwt Beatrix in Amsterdam, hoewel haar dat ernstig is afgeraden met het oog op protesten.

Uit het huwelijk worden drie zonen geboren: prins Willem-Alexander (1967), prins Johan Friso (1968) en prins Constantijn (1969). De koningin is inmiddels weduwe; prins Claus is op 6 oktober 2002 overleden.

Opleiding:
Beatrix gaat in Canada naar de peuterschool. Terug in Nederland volgt ze De Werkplaats in Bilthoven, de basisschool van onderwijsvernieuwer Kees Boeke. In 1956, als de prinses achttien is, studeert ze in Leiden theoretische en toegepaste sociologie, rechtswetenschap, economie, parlementaire geschiedenis en staatsrecht.

Later volgt ze ook colleges over de cultuur van Suriname en de Nederlandse Antillen, het Statuut van het Koninkrijk en over actuele internationale staatkunde, volkenrecht, geschiedenis en Europees recht.

Koningin der Nederlanden: Op 30 april 1980 wordt Beatrix ingehuldigd als koningin. Die datum is sindsdien een nationale feestdag: Koninginnedag.

Vrije tijd: De koningin houdt van beeldhouwen, paardrijden, tennissen, skiën en zeilen. De zeilsport beoefent zij bij voorkeur op haar lemsteraak De Groene Draeck, die zij voor haar achttiende verjaardag van het Nederlandse volk heeft gekregen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief