Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tony Bennett

11 jul 03

Is: Jazz-, swing-, blues- en big band-zanger én... kunstschilder.

Achtergrond: Anthony Dominick Benedetto wordt op 3 augustus 1926 geboren in de New Yorkse wijk Queens. Bennett trouwt twee keer en heeft twee zoons en twee dochters uit de verschillende huwelijken.

Carrière: Bennett begint al jong met zingen. In zijn tienertijd werkt hij als ober in verschillende restaurants en zingt regelmatig voor zijn gasten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt hij op voor soldaten. Omdat zijn eigen naam niet past bij een zanger, noemt hij zichzelf 'Joe Bari'.

Bennetts echte doorbraak komt in 1949, als acteur Bob Hope hem 'ontdekt' en uitnodigt in zijn show. Hope verandert de naam van de zanger voor die gelegenheid in 'Tony Bennett', omdat hij 'Joe Bari' niet ziet zitten.

Bennett scoort in de jaren vijftig zijn grootste hits, waaronder 'Cold, Cold Heart' en 'I Left My Heart In San Francisco', maar hij blijft vrijwel zijn hele loopbaan ongekend succesvol. Hij werkt samen met vele beroemde artiesten, zoals k.d. lang, Count Basie, The London Philharmonic Orchestra, B.B. King en Frank Sinatra. Sinatra heeft Bennett ooit bestempeld als 'the best singer in business'.

Eind jaren zeventig gaat het bergafwaarts met de carrière van Bennett; zijn platenmaatschappij Columbia zet hem aan de kant omdat hij weigert mee te gaan in de rock-trend van die tijd. Als Bennetts zoon Danny begin jaren tachtig het management overneemt, neemt Columbia de zanger weer terug en produceert verschillende nieuwe en hernieuwde albums met hem.

In 1993 boort Bennett een geheel nieuwe doelgroep aan als hij tijdens de MTV Awards optreedt met de Red Hot Chili Peppers.

Edison: Bennett ontvangt op 10 juli 2003 een Edison voor zijn omvangrijk oeuvre van 67 albums. Hij heeft één keer eerder een Edison ontvangen, voor zijn album MTV Unplugged uit 1995.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief