Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruud Lubbers

25 jul 03

Is: Voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties en oud-premier - de langstzittende - van Nederland. Lubbers stapte op 20 februari 2005 op bij de VN wegens aanhoudende geruchten over seksuele intimidatie van vrouwelijke collega's.

Achtergrond: Rudolphus (Ruud) Franciscus Marie Lubbers wordt op 7 mei 1939 geboren in Rotterdam. Hij komt uit een rooms-katholiek ondernemersnest; zijn familie bezit de constructiewerkplaats en machinefabriek Hollandia BV. Zijn middelbare schooltijd brengt hij door op het katholieke jongens-internaat Canisius in Nijmegen.

Na het behalen van het gymnasium-B diploma studeert Lubbers in Rotterdam economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool. In 1962 gaat hij in militaire dienst bij de Koninklijke Luchtmacht.

Carrière: In 1963 stapt hij in het bedrijf van zijn familie, waar hij begint als directiesecretaris. In 1965 heeft de 25-jarige Lubbers het geschopt tot mede-directeur van de miljoenenonderneming. Daarnaast is hij voorzitter van de Christelijke Jonge Werkgeversvereniging, voorzitter van de Katholieke Vereniging Werkgevers Metaal en bestuurslid van het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond.

In 1973 wordt Lubbers, lid van de Katholieke Volkspartij (KVP), minister van Economische Zaken in het Kabinet-Den Uyl. Vier jaar later wordt hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In 1978 wordt hij gekozen tot voorzitter van de CDA-fractie.

Na de verkiezingen van 1982 wordt Lubbers minister-president. Na het Eerste Kabinet-Lubbers volgen nog een tweede en een derde kabinet onder zijn leiding. Daarmee is hij de langstzittende premier van Nederland. In 1989 geeft Lubbers aan geen vierde termijn als premier te ambiëren. In 1992 neemt CDA-fractieleider Elco Brinkman het stokje van hem over.

In 1995 wordt hij benoemd tot Minister van Staat. Verder bekleedt hij functies als (parttime) hoogleraar aan de Economische faculteit van de Katholieke Universiteit Brabant, voorzitter van de Mijnraad, voorzitter van de Raad van Toezicht TNO, voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en voorzitter van het Wereld Natuur Fonds (Internationaal).

Commissaris voor de Vluchtelingen: Op 1 januari 2001 wordt Lubbers aangesteld als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties (UNHCR) te Genève. Geen gemakkelijke functie, erkent het politieke zwaargewicht zelf regelmatig. Het aantal vluchtelingen neemt wereldwijd toe en Lubbers vliegt voortdurend van brandhaard naar brandhaard om de situatie in kaart te brengen.

Seksuele intimidatie: In 2004 komt de oud-premier onder vuur te liggen na een formele klacht van een Amerikaanse vrouwelijke VN-medewerker. Lubbers zou haar in de billen hebben geknepen. Hij ontkent dat en de vrouw trekt uiteindelijk haar verklaring in. Lubbers krijgt wel een berisping.

De zaak lijkt gesloten, tot de krant The Independent half februari 2005 delen van een geheim VN-rapport publiceert met verklaringen van anonieme medewerksters. De verklaringen duiden volgens het rapport op "een patroon van seksuele kwelling door Lubbers". Hoewel hij alles blijft ontkennen, besluit Lubbers op 20 februari zijn functie neer te leggen.

Ook volgens VN-baas Kofi Annan, die de Unhcr-topman in 2004 nog vrijpleitte, is de situatie onhoudbaar geworden. In een verklaring laat hij weten blij te zijn dat Lubbers ontslag neemt.

(Bron: Ministerie van Algemene Zaken/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief