Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jop Pannekoek

30 jul 03

Was: Regisseur en programmamaker.

Achtergrond: Pannekoek wordt op 15 mei 1943 geboren in Utrecht als zoon van vrouwenarts Marinus Pannekoek en de verpleegster Katusha Kamper. In huize Pannekoek wordt veel gezongen en muziek gemaakt. Pannekoek debuteert in 1955 op televisie voor de VPRO, met twee liedjes aan de piano. Later vraagt Wim Kan hem in het programma 'Als de kat van huis is'. Maar hij mag niet van de arbeidsinspectie, omdat hij nog maar 13 jaar is.

Loopbaan: Na het gymnasium studeert Pannekoek Nederlands, filosofie en algemene taalwetenschap aan de GU te Amsterdam. Daar ontmoet hij Gerrit Komrij, Hans Dorresteijn, Freek de Jonge en Kees van Kooten.

Tijdens zijn studie treedt hij veel op met eigen liedjes en speelt hij onder meer met Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot en Louis van Dijk. Later krijgt hij de artistieke leiding van het Lidocafé in Amsterdam. In 1968 benadert de Tros - die dan net in oprichting is - Pannekoek om een regiecursus te volgen. Hij maakt vervolgens tientallen programma's voor de omroep. Na een conflict stapt hij op en gaat freelancen.

Pannekoek bedenkt en regisseert zeker tweeduizend programma's en formats. Hij is betrokken bij onder meer Koot en Bie, Toppop, Count Down, Sesamstraat, RUR, Klokhuis en Sonja. Hij registreert verder theatershows van de top van het Nederlands cabaret - onder wie Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Herman Finkers, Seth Gaaikema en Brigitte Kaandorp - en maakt zelf documentaires.

Ziek: In 2002 wordt bij Pannekoek slokdarmkanker geconstateerd. Na verschillende kuren en een operatie blijkt de ziekte niet verdwenen te zijn en gaat het steeds slechter met hem. Op 29 juli 2003 overlijdt Pannekoek; hij is dan net 60 jaar.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief