Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Latif Yahia

1 aug 03

Is: Voormalig dubbelganger van Uday Hoessein, de zoon van Saddam Hoessein.

Achtergrond: Latif Yahia wordt geboren op 14 juni 1964 in Irak. Hij komt uit een welgestelde familie; zijn vader heeft een auto en een televisietoestel. Yahia gaat in Bagdad naar een elite-school, als de zoon van de Iraakse leider Saddam Hoessein, Uday. Later studeert hij rechten. Hij is getrouwd met een Ierse vrouw, heeft twee kinderen en woont in Groot-Brittannië.

Yahia runt een detectivebureau met vijftig werknemers. Over zijn tijd als dubbelganger van Uday Hoessein schrijft hij in 1997 een boek: 'Ik was Saddams zoon'.

Dubbelganger: In 1987 krijgt Yahia het voorstel om de dubbelganger van Uday Hoessein te worden. Voor Uday is nog geen dubbelganger gevonden en Yahia vertoont grote gelijkenis met hem. Yahia weigert in eerste instantie, maar dat valt niet goed bij Uday, die een reputatie geniet van gewelddadige playboy. Yahia wordt in de gevangenis gegooid en net zo lang gemarteld tot hij instemt.

Van 1987 tot 1991 is Yahia Uday's dubbelganger. Hij krijgt een kin- en tandcorrectie, volgt verschillende trainingen en hij krijgt de taak om Uday in het openbaar te vertegenwoordigen. De gelijkenis met Saddams zoon is treffend, Yahia is alleen drie centimeter kleiner en twee kilo lichter.

Gevlucht: In 1992 vlucht Yahia naar Wenen. Hij heeft daar een neef die in het ziekenhuis werkt. Tijdens zijn verblijf in Wenen wordt hij opgepakt; hij moet negen maanden de cel in omdat hij een wapen bezit zonder vergunning. Daarna woont Yahia in verschillende Europese landen. Regelmatig wordt hij opgepakt omdat gedacht wordt dat hij Uday Hoessein is.

Het kost hem vijf jaar therapie om weer de oude te worden. In een interview met NOVA zegt Yahia dat hij altijd een softe jongen is geweest die nooit een vinger naar iemand heeft uitgestoken. Het Iraakse regime zou hem hebben gebrainwashed.

Rust: Sinds de dood van Uday op 22 juli 2003 slaapt Yahia eindelijk rustig. Er worden sinds zijn vertrek uit Irak vier aanslagen op hem gepleegd en hij leeft constant in de angst dat het regime hem vindt. Na de dood van Uday durft hij voor het eerst weer zonder beveiliging de straat op.

Opmerkelijk: Ondanks dat de CIA hem uit de klauwen van het Iraakse regime heeft gered, is Yahia een felle tegenstander van Amerika. In een interview met NOVA zegt hij: "Amerika is een illegale oorlog begonnen. Ze hadden niet de steun van de VN, waardoor ze hebben aangetoond dat de wereld een jungle is, waar iedereen die groot en sterk is en over wapens beschikt, een ander mag aanvallen. Zo zou het niet mogen werken. En nu ze in Irak zitten, waar ze democratie zouden brengen, doen ze helemaal niets."

"Ze kunnen nog geen eens voor electriciteit en water zorgen. Ze zijn niet opgeleid om goed met met mensen om te gaan, ze zijn opgeleid om mensen te vernederen. In plaats van de Iraakse geheime dienst staat nu het Amerikaanse leger bij de checkpoints, en die zijn net zo agressief. Bovendien proberen ze een interimregering te installeren die voornamelijk uit criminelen bestaat. Ik wens mijn land het beste toe, maar ik zie het erg somber in."

(Bronnen: HUMO, 'Ik was Saddams zoon', geschreven door Latif Yahia en Karl Wendl)


Bekijk hier het hele interview: breedband / smalband (realvideo)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief