Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Maxime Verhagen

19 aug 03

Is: Fractievoorzitter van het CDA en woordvoerder voor Buitenlandse Zaken en Europese Zaken.

Achtergrond: Maxime Jaques Marcel Verhagen wordt op 14 september 1956 geboren in Maastricht in een rooms-katholiek gezin. Hij gaat naar het atheneum in Maastricht en gaat daarna geschiedenis studeren aan de Rijksuniversiteit in Leiden. In 1986 studeert hij af.

Verhagen is getrouwd en heeft drie kinderen; twee zonen en een dochter. Zijn hobby's zijn lezen, musea bezoeken, windsurfen en skiën.

Loopbaan: In 1987 wordt Verhagen beleidsmedewerker voor het CDA bij Europese Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Handelspolitiek. Twee jaar later wordt hij lid van het Europees Parlement. Daar houdt hij zich vooral bezig met ontwikkelingssamenwerking, onderwijs, vreemdelingenbeleid, justitie en cultuur.

Vanaf 17 mei 1994 is Verhagen lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA, met als specialismen buitenlandse zaken, Europese zaken en defensie. Hij zorgt er in 1998 voor dat er wet tot stand komt voor de wettelijke vastlegging van de machtiging tot voorlopig een verblijf.

Na de verkiezingen van januari 2003 maakt Verhagen deel uit van het formatieteam van het CDA. Hij vervangt een paar keer partijleider Jan Peter Balkenende als onderhandelaar. In mei 2003 wordt hij gekozen tot fractievoorzitter van zijn partij.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief