Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mabel Wisse Smit

20 aug 03

Is: De verloofde van prins Johan Friso.

Achtergrond: Mabel Wisse Smit wordt geboren op 11 augustus 1968 in Pijnacker. Haar vader, Henk Los, overlijdt als ze negen jaar is. Haar moeder hertrouwt met de bankier Peter Wisse Smit.

Mabel groeit op in het Gooi en gaat naar het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. In 1993 studeert ze cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam in economie en politieke wetenschappen. Mabel heeft twee zussen, Nicoline en Eveline.

Carrière: Tijdens haar studie toont ze grote interesse voor de wereldwijde mensenrechtensituatie. Ze loopt onder meer stage bij de Verenigde Naties in New York. In 1994 richt ze de European Action Council for Peace in the Balkans op. Dat is een non-gouvernementele organisatie die zich inzet voor vrede op de Balkan.

In 1997 gaat Wisse Smit aan de slag bij het Open Society Institute in Brussel. Dit instituut vertegenwoordigt in West-Europa het Soros Foundation Netwerk. Het is opgericht door de multi-miljardair George Soros en draagt bij aan het bevorderen van democratie, mensenrechten en de promotie van de onafhankelijke rechtsstaat. In 1995 is Mabel Wisse Smit mede-oprichter van de Nederlandse Stichting War Child, dat zich inzet voor kinderen in oorlogsgebieden.

Zakenpartner: Halverwege de jaren negentig wordt Wisse Smit veel gesignaleerd met Muhamed Sacirbey, oud-ambassadeur van Bosnië bij de VN en oud-minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië. De geruchten gaan dat ze een relatie heeft met Sacirbey, die momenteel wordt gezocht wegens verduistering van miljoenen dollars. Wisse Smit zegt dat ze hierover met premier Balkenende gesproken heeft. Details over dit gesprek wil ze echter niet geven. Wel spreekt ze van een 'professionele relatie' met Sacirbey.

Prins Friso: Het Nederlandse volk merkt voor het eerst dat Johan Friso en Wisse Smit een relatie hebben, als ze aan de zijde van de prins op de begrafenis van prins Claus verschijnt. Daarvoor blijft Wisse Smit lang op de achtergrond. De verloving van Wisse Smit met de tweede zoon van koningin Beatrix wordt op 30 juni 2003 bekendgemaakt. Het paar wil in het voorjaar van 2004 trouwen.

Klaas Bruinsma: Op 10 oktober besluiten Friso en Mabel het kabinet geen toestemming te vragen voor hun huwelijk. Het besluit volgt op weken van speculaties over de relatie tussen Mabel en de vermoorde topcrimineel Klaas Bruinsma. Mabel geeft op 10 oktober toe dat ze een meer dan oppervlakkige relatie heeft gehad met Bruinsma en dat deze intensiever was dan ze eerder tegen de premier heeft gezegd. Ze houdt echter staande dat het geen liefdesrelatie was. Volgens Balkenende heeft Wisse Smit in een gesprek met hem in juni "onvolledige en onjuiste' informatie verschaft. Hierdoor is het vertrouwen geschaad.

Het paar biedt zijn "oprechte verontschuldigingen' aan aan de regering, de koningin en iedereen die ze hiermee gekwetst hebben. Mabel heeft Friso in het najaar van 2000 verteld over haar relatie met Bruinsma, maar omdat ze nooit bij diens criminele activiteiten betrokken is geweest, zag de prins hierin geen beletsel voor een huwelijk.

Het paar besloot niet geheimzinnig te doen over Mabels verleden, maar wel zo weinig mogelijk details bekend te maken aan derden. Dat deden ze ook niet tegenover de koningin. Het paar wilde hiermee het oprakelen van "pijnlijke herinneringen waarvan Mabel hoopte dat ze tot het verleden behoorden', te vermijden.

"In de afgelopen weken is ons duidelijk geworden hoe naïef en onverstandig deze beslissing is geweest', schrijft het paar in zijn brief, die overigens alleen door prins Friso is ondertekend. De twee zeggen dat ze hadden moeten beseffen dat de details van Mabels relatie van Bruinsma ooit naar buiten zouden komen. Die relatie wordt in de brief omschreven als "meer dan oppervlakkig'.

(Bron: NOS/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief