Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tineke Netelenbos

28 aug 03

Is: Ex-minister van Verkeer en Waterstaat.

Persoonlijk: Tineke Netelenbos wordt geboren op 15 februari 1944 te Wormerveer.

Opleiding: Netelenbos behaalt in 1966 het diploma aan de HBO-lerarenopleiding N XX, K & O te Amsterdam.

Carrière: Van 1966 tot 1972 is Tineke Netelenbos werkzaam als lerares in het LBO en MBO. Van 1972 tot 1977 geeft zij cursussen opvoedkunde bij het Groene Kruis en van 1980 tot 1981 is zij kadertrainster bij de Provinciale Vrouwenraad Noord-Holland.

Van 1973 tot 1976 is Netelenbos lid van het afdelingsbestuur Haarlemmermeer van de PvdA. Van 1976 tot 1977 is zij tweede secretaris en van 1977 tot 1981 voorzitter van het gewestelijk bestuur Noord-Holland Zuid van de PvdA. Van 1981 tot 1987 is zij lid van het partijbestuur en van 1985 tot 1987 in de functie van tweede secretaris lid van het dagelijks bestuur van de PvdA.

Van 1987 tot 1994 is Netelenbos lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Tineke Netelenbos is vanaf 22 augustus 1994 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het eerste Kabinet-Kok.

Zij wordt op 3 augustus 1998 benoemd tot minister van Verkeer en Waterstaat in het Tweede Kabinet-Kok.

Commissaris: In 2002 stelt zij zich kandidaat voor de functie van commissaris van de koningin in Noord-Holland. Ze denkt een goede kans te maken, maar trekt zich zwaar teleurgesteld terug uit de procedure als de Provinciale Staten hun voorkeur uitspreken voor GroenLinkser Borghouts.

Europa: In augustus 2003 stelt Tineke Netelenbos zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA voor de Europese verkiezingen van 2004. Zij neemt het op tegen Max van den Berg, de huidige delegatieleider in het Europees parlement voor de de PvdA, en Maartje van Putten, werkzaam bij de Wereldbank en oud-Europarlementariër.

Kwesties:
- Betuwelijn:
Samen met anderen zet Netelenbos de Betuwelijn door ondanks tal van protesten en neemt zij als minister van Verkeer en Waterstaat grote financiële overschrijdingen voor haar rekening;
- Bouwfraude: Onder de verantwoordelijkheid van Netelenbos worden grote infrastructurele werken uitgevoerd. Haar wordt tijdens de bouwfraude-enquête verweten dat zij daarop te weinig controle heeft gehouden;
- NS: het slecht presteren van de geprivatiseerde Spoorwegen en de publieke verontwaardiging daarover komt op haar bordje als minister van Verkeer en Waterstaat;
- Tolpoortjes: Haar plannen om via tolpoortjes op de snelwegen het rekeningrijden te introduceren, roepen veel politiek rumoer en felle oppositie op;
- Onderwijs: Als staatssecretaris van Onderwijs loodst zij een onderwijsvernieuwing - de Tweede Fase in het Voortgezet Onderwijs - door de Tweede Kamer. Later moet die vernieuwing worden afgezwakt en aangepast omdat leerlingen noch leraren ermee uit de voeten zeggen te kunnen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief