Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Anders Moberg

5 sep 03

Is: De nieuwe topman bij Ahold. Aangesteld om het door boekhoudschandalen geteisterde voedingsmiddelenconcern te redden van de ondergang.

Carrière: In 1970 komt Moberg bij Ikea, de Zweedse meubelgigant. Hij staat er dertien jaar aan de top en is de drijvende kracht achter de succesvolle expansie van het woonwarenhuis over de hele wereld. De zuinige Zweedse cultuur drukt niet alleen een stempel op de Ikea-producten, maar ook op het management. Als Ikea-topman reist Moberg economy class, rijdt hij een Nissan Primera en overnacht hij bij voorkeur in een bescheiden hotel.

Opmerkelijk: De nieuwe topman zou de komende twee jaar minimaal 6 miljoen euro gaan verdienen. Hij heeft al een pakket aandelen en opties ontvangen. Als 'gouden handdruk' bij een vertrek heeft Ahold ingestemd met een bedrag van 10,5 miljoen euro.

Toen dit inkomen tijdens de aandeelhoudersvergadering begin september werd bekendgemaakt, brak een storm van kritiek los. "Het recente publieke debat in Nederland over mijn beloningspakket heeft mij zorgen gebaard', zegt Moberg in een persverklaring twee weken later. Hij heeft daarom zijn beloningspakket aangepast: hij ziet af van de eerder afgesproken gegarandeerde ontslagvergoeding en een gegarandeerde bonusvergoeding. Beide worden nu gebaseerd op de omstandigheden en op de prestaties van de bestuursvoorzitter.

De nieuwe Ahold-baas is verder nog lid van de raad van commissarissen van Lego, Veluxen DFDS (allen uit Denemarken), Ahlsell en Hilding Anders (Zweden), Einstone (VS) en Sourcebynet (Singapore). Moberg is ook nog adviseur bij beleggingsfonds Nordic Capital.

Persoonlijk: Anders Moberg (1950) is getrouwd en heeft drie kinderen. De nieuwe Ahold-topman brengt als boerenzoon zijn jeugd door in Småland, een rotsachtige regio in het zuiden van Zweden. Smålanders staan bekend op hun spaarzaamheid, iets waar Zweden veel grappen over maken, maar wat bij Ahold wellicht van pas zal komen.

Visie: Als topman van het Zweedse Ikea-meubelconcern gaat Moberg liever zelf op onderzoek uit dan te vertrouwen op stafnota's. Zo bezoekt hij in 1997 China om te kijken of er een Ikea geopend kan worden. "Betrouwbaarder dan statistieken uitpluizen, is zelf de sfeer proeven', zegt hij in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Al een jaar later, in 1998, opent Ikea een warenhuis in Shanghai en in Peking. Doortastendheid lijkt daarmee een van zijn eigenschappen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief