Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bernd Stange

17 sep 03

Is: Bondscoach van Irak.

Was: De laatste bondscoach van de DDR voor de hereniging in 1990.

Over de aanval op Irak: "Je kunt geen democratie afdwingen door bommen te gooien. Je treft daarmee vooral onschuldigen. Een oorlog tegen Irak is een schande voor de wereldpolitiek. Het is een schande als landen met hoogwaardige technologische ontwikkeling bommen gooien op eenvoudige mensen die voeding en medicijnen nodig hebben." Bernd Stange heeft tijdens de aanval Irak tijdelijk verlaten.

Ethiek: Als Stange (1948) eind 2002 een vierjarig contract tekent als bondscoach van Irak ("'voor een man van mijn leeftijd liggen de baantjes niet voor het oprapen. Met Irak heb ik de kans naar het WK van 2006 te gaan") valt de hele Duitse media over hem heen. Hoe kon hij werken in het land van dictator Saddam Hoessein en daarmee de boycot van het Westen tegen Irak negeren? Hij negeerde de kritiek - "ik ben geen politicus, maar voetbaltrainer" - en vertrok naar Irak.

Loopbaan: Stange is een trainer uit de vroegere Oost-Duitse traditie. De oud-verdediger van Chemie Gnaschwitz, goed bevriend met voormalig FC Twente-trainer Meyer, werkte van 1978 tot 1988 voor de nationale bond van de DDR, als jeugdcoach, assistent van bondscoach Buschner en, tenslotte, hoofdtrainer. Hij was werkzaam bij Carl Zeiss Jena en eventjes bij Hertha BSC. Vooral bij West-Duitsers raakte hij in opspraak voor zijn rol als informant van de geheime politie Stasi. Stange werkte verder nog bij Dnepopetrovsk in Oekraïne en bij Perth Glory in Australië. Daar ontvallen hem enkele spelers bij de bloedige terroristische aanslagen op Bali.

Persoonlijk: Stange is getrouwd en heeft twee zoons.

Opmerkelijk: De Iraakse bondscoach heeft naar eigen zeggen nooit Saddams zoon Uday, de sportbobo van het land, ontmoet. En ook de martelingen van voetballers die niet goed presteerden doet hij in interviews af als geruchten.

Zijn Cruijff-wijsheid: 'Waar voetbal wordt gespeeld, wordt niet geschoten.'

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief