Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jamie Shea

19 sep 03

Was: De Britse NAVO-woordvoerder die tijdens de Kosovo-oorlog wereldberoemd wordt met zijn dagelijkse persbriefings.

Is: Vanaf 1 oktober opnieuw NAVO-woordvoerder. Hij zal deze functie tijdelijk vervullen. Volgend voorjaar moet de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO een nieuwe woordvoerder benoemen.

Loopbaan: Shea (50), Schot en afgestudeerd aan Oxford, leidt tijdens de 79 dagen van NAVO-bombardementen op Servië en Kosovo, in 1999, elke middag een persconferentie waarin hij en allerlei generaals verslag doen van de bombardementen. Shea is in die tijd bij het grote publiek bekender dan NAVO-baas Solana. Na zeven jaar woordvoerderschap van de NAVO vertrekt hij in 2000. Shea heeft dan onder drie secretarissen-generaal gediend: Solana, Claes en Woerner. Verder geeft Shea les aan verschillende universiteiten.

Kritiek:
Shea krijgt indertijd ook kritiek voor zijn optredens omdat hij volgens sommigen nogal in zijn beeldspraak overdrijft. Zo stelt hij de NAVO voor als "barmhartige Samaritaan'. En de Joegoslavische president Milosevic is verantwoordelijk voor deportaties in Kosovo, "van het type dat we niet meer hebben gezien sinds Stalin'.

Opmerkelijk: Zwaar krijgt Shea het als de NAVO per vergissing bij Dakovica een konvooi met vluchtelingen bombardeert. "Dat was drie weken na het begin van de bombardementen. Het was een gebeurtenis die ons wakker schudde. We beseften dat de droom van een oorlog zonder onschuldige slachtoffers niet zou uitkomen. Bovendien hadden we mensen gedood die we juist probeerden te redden, Albanese Kosvaren. Heel moeilijk!", zegt hij later.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief